Aktuelno

Mikroorganizmi koji ugrožavaju zdravlje preživara, a povremeno i svinja

Šuštavac je akutna zarazna bolest goveda, ovaca i koza starosti 3 meseca do 2 godine. Svinje mogu retko da obole, dok konji i čovek ne obolevaju.

Bolest se karakteriše opštom intoksikacijom organizma, promenama u mišićima ekstremiteta, pojavom edema i nakupljanjem gasa u vezivnom, međumišićnom i potkožnom tkivu koja na pritisak šušte, zbog čega je oboljenje i dobilo ovaj naziv. 

Posledice deficita ključnog vitamina A kod svinja

Bolesti nastale usled nestašice vitamina najviše dolaze do izražaja u savremenom odgoju životinja koje se zbog tehnoloških zahteva odvajaju od prirodnih uslova i stavljaju u veštačke uslove života.

Svi vitamini imaju svoju ulogu i značaj. Jedan od najbitnijih, ključnih vitamina svakako je vitamin A.

Ispoljavanje osetljivosti i stresa kod svinja

Jedinke pojedinih rasa svinja mogu ispoljiti različiti stepen osetljivosti na dejstvo raznih stresora iz okoline, što može predstavljati značajan zdravstveni i ekonomski problem.

Usled stresa kod svinja može nastati naglo uginuće ili pojava bledog, mekanog i vodnjikavog mesa, što nanosi velike štete.

 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE

 

REFERENCE

Kukuruzni plamenac zagorčava život ratarima

Ovih dana zapaženo je intenzivno polaganje jaja kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis).

Plamenac najveće štete pričinjava kukuruzu, ali i drugim ratarskim kulturama. Usled napada ove štetočine prinos kukuruza može da bude smanjen za 25% i više. Kod kukuruznog plamenca broj generacija varira od 1-5, u našim uslovima to je 1-2 generacije godišnje.

Ovih dana zapaženo je intenzivno polaganje jaja kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis).

Plamenac najveće štete pričinjava kukuruzu, ali i drugim ratarskim kulturama. Usled napada ove štetočine prinos kukuruza može da bude smanjen za 25% i više. Kod kukuruznog plamenca broj generacija varira od 1-5, u našim uslovima to je 1-2 generacije godišnje. Prezimljava u stadijumu gusenice u kukuruzovini ili drugim biljnim ostacima. Masovni let leptira počinje obično u doba metličenja kukuruza. Posebno su aktivni u večernjim satima i noću. Posle parenja ženke polažu jaja na naličje listova, pretežno uz glavni nerv liske.

Ispiljene gusenice su u početku sivkaste, sa crnom glavom da bi kasnije potamnele. Dužina gusenica je oko 2,5 cm.

Nakon piljenja gusenice se kreću ka rukavcu listova, oštećujući lišće i praveći sitne otvore nepravilnog oblika. Oko rukavca listova ili u zoni klipova gusenice se "ubušuju" u stabljike. Štete od prve generacije su na metlici, dršci klipa koja se lomi i "ubušenja" u stabljiku. Gusenice druge generacije oštećuju listove, hrane se zrnom, buše stabljiku koja se lomi i pada. Što je vlažnost veća, usev je zakorovljeniji i štete su značajnije. Oštećeni klipovi su idealna meta za napad gljivičnih oboljenja.

Za efikasno smanjenje brojnosti ove štetočine primenjuje se kombinacija agrotehničkih, mehaničkih, bioloških i hemijskih mera kao i gajenje otpornih hibrida.

Uništavanje kukuruzovine odmah posle berbe i duboko zimsko oranje utiču na smanjenje populacije ove štetočine. U toku vegetacije njena brojnost se konstatuje vizuelnim pregledima biljaka, utvrđivanjem jajnih legala i praćenjem broja leptira uz pomoć svetlosne lampe ili feromonskih klopki.

Najvažnije je suzbiti prvu generaciju.

Ovog dana počelo je piljenje larvi koje se kreću ka lisnom rukavcu. Kada se konstatuje preko 5% kukuruza sa jajnim leglima, potrebno je pre ubušivanja suzbiti larve.

Za smanjenje stresa usled visokih temeratura uz insekticid treba primeniti i biostimulator. 

Na usevima pšenice konstatovano je prisustvo žitnog pivca (Anisopila spp.), a na pojedinim parcelama u većoj brojnosti žitne pijavice (Lema melanopus), žitne stenice (Eurygaster) i drugih štetočina.

Home Aktuelno Kukuruzni plamenac zagorčava život ratarima

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!