Aktuelno

Ispoljavanje osetljivosti i stresa kod svinja

Jedinke pojedinih rasa svinja mogu ispoljiti različiti stepen osetljivosti na dejstvo raznih stresora iz okoline, što može predstavljati značajan zdravstveni i ekonomski problem.

Usled stresa kod svinja može nastati naglo uginuće ili pojava bledog, mekanog i vodnjikavog mesa, što nanosi velike štete.

 

Glavni uzroci gubitka težine kod krmača

Pored različitih poremećaja zdavstvenog stanja na početku laktacije, kod nekih krmača doilja nastaje progresivno mršavljenje kao posledica dugotrajnog nedostatka apetita, ali bez drugih uočljivih simptoma bolesti.

 

Značaj kvalitetne ishrane teladi nakon odlučivanja

Krajem perioda prelazne ishrane telad se odlučuju od majke, odnosno od dalje ishrane tečnom hranom. Za ovu osetljivu "tehnološku operaciju" telad se blagovremeno pripremaju ranim navikavanjem na konzumiranje koncentrovane i kabaste hrane, a ograničavanjem količine tečne hrane.

 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE

 

REFERENCE

Protekla godina pod lupom agrarnog stručnjaka: Čega je bilo dovoljno, a šta je nedostajalo?

Dobri prinosi u oblasti ratarstva obeležili su proteklu godinu. I u drugim granama poljoprivrede, u skladu sa mogućnostima, postignuti su solidni rezultati. Agrar je, iako bez značajnijih subvencija, uspeo da se izbori sa svim nedaćama i da ostvari određene prihode.

Što se vremenskih prilika tiče, one su, s jedne strane, išle na ruku poljoprivrednicima, ali nisu izostale ni štetne posledice delovanja klimatskih promena.

Dobri prinosi u oblasti ratarstva obeležili su proteklu godinu. I u drugim granama poljoprivrede, u skladu sa mogućnostima, postignuti su solidni rezultati. Agrar je, iako bez značajnijih subvencija, uspeo da se izbori sa svim nedaćama i da ostvari određene prihode.

Što se vremenskih prilika tiče, one su, s jedne strane, išle na ruku poljoprivrednicima, ali nisu izostale ni štetne posledice delovanja klimatskih promena. Kraj godine začinili su porezi na poljoprivredno zemljište i odvodnjavanje za dve kalendarske godine, kao svojevrsni udar na budžet prizvođača.

Poznati agrarni stručnjak profesor Miladin Ševarlić, inače član Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije, istakao je sledeće: 

- Mislim da bi u ovom trenutku bilo potrebno formiranje zadruga zasnovanih na ekonomskim principima, jer bi to olakšalo nabavku mehanizacije, kao i repromaterijala po znatno nižim cenama. Ovaj sistem udruživanja omogućava preradu i doradu proizvoda pod istim uslovima za sve članove zadruga.

- Osim toga, decu bi od malih nogu trebalo vaspitavati da je dobro da imaju svoj deo bašte, svoj deo voćnjaka ili neko grlo stoke. Penzionerima savetujem da se vrate na svoja ognjišta i da iskustvom stečenim u gradu pomognu razvoj sela. 

- Proizvođačima savetujem da se pre svega uzdaju u se i u svoje kljuse. Udružujte se kako biste bili konkurentni i ne biste bili marginalizovani od stranih investitora. Čuvajte svoje zemljište i izvore vodosnabdevanja. Čuvajte autohtona semena i sorte voća, kao i autohtone vrste životinja. Organizujte više izvora prihoda iz proizvodnje, naročito zato što su zbog tržišnog rizika, dobro došle i druge delatnosti kao što je dopunska prerada poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i, ukoliko je to moguće, seoski turizam - poručio je poljoprivrednicima prof. Ševarlić.

(Izvor: Danas)

Home Aktuelno Protekla godina pod lupom agrarnog stručnjaka: Čega je bilo dovoljno, a šta je nedostajalo?

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!