Brojne prednosti simentalske rase goveda

Simentalsko goveče nastalo je u Švajcarskoj u pokrajinama Simental i Sinenland. To je goveče tzv. dvojnih sposobnosti: meso-mleko.

Ova rasa goveda postala je poznata i priznata u 19. veku , a najviše su je uvozile Francuska, Italija, Nemačka, Austrija i zemlje Balkana. Sve ove zemlje su htele da unaprede svoje govedarstvo.

Simentalsko goveče nastalo je u Švajcarskoj u pokrajinama Simental i Sinenland. To je goveče tzv. dvojnih sposobnosti: meso-mleko.

Ova rasa goveda postala je poznata i priznata u 19. veku , a najviše su je uvozile Francuska, Italija, Nemačka, Austrija i zemlje Balkana. Sve ove zemlje su htele da unaprede svoje govedarstvo.

Selekcijskim metodama, na naučnim principima kvantitativne genetike i na bazi osemenjavanja, radilo se na efikasnom poboljšanju genetske osnove za visoku mlečnost, za visoki procenat belančevina i masti u mleku.

Selekcija je bila usmerena na visoku konačnu živu meru, bez nagomilavanja suvišne masti.

U Srbiji je govedarstvo postala značajna grana u drugoj polovini 19. veka, kada je u zemlji oživljavala privreda po oslobađanju od Turaka, kada je počela da se razvija trgovina i da se povećavaju površine obradive površine.

Pri kraju 19. veka sve više se uvozi simentalska rasa goveda, a napuštaju se manje produktivne rase. Uzgojni ciljevi kod simentalske rase goveda su visoka mlečnost, ali i povoljne osobine za proizvodnju mesa. Odnos proizvodnje mleka i mesa je oko 60:40. Za krave se traži visina grebena 135-140 cm i živa mera od 700 kg i više.

Ova rasa ima odličnu osnovu za intenzivan i poluintezivan tov junadi. Zbog promena u ishrani stanovništva u pravcu ograničavanja kalorične vrednosti, to se odrazilo i na povećanu potražnju goveđeg mesa.