Vi pitate, mi odgovaramo

 

Pitanje: U poslednje vreme pročitao sam neke tekstove o gnječenju žitarica. Interesuje me šta tačno znači skladištenje u kobasicama. Molio bih više detalja o tome.

Radosav Petrović, Novi Kneževac

 

 

Odgovor: Skladištenje gnječenih žitarica u plastičnim vrećama ("kobasice") praćeno je niskim troškovima, a radi se o jednostavnom načinu prerade i skladištenja. Žitarice se prikupljaju i otpremaju na mesto gnječenja gde se u jednoj jedinoj fazi rada gnječe i pakuju u "kobasice". Takvo pakovanje je jednostavno, jer ne iziskuje dodatno komprimiranje (sabijanje), niti postavljanje tegova. Nije potrebno skladište vezano za određeno mesto, a dimenzije "kobasica" se mogu prilagoditi prinosima. Gnječenje u "kobasice" je elastičan potupak, jer se bilo kada može zaustaviti i nastaviti. Skladištenje u "kobasicama" manje zavisi od vremenskih uslova, nego skladištenje u prijemnim bunkerima.

Dodatne informacije nalaze se u rubrici "Murska", na našem sajtu. Tekstovi u toj rubrici će Vam omogućiti da steknete pun uvid u finsku tehnologiju gnječenja "Murska". Ujedno Vam preporučujemo da pogledate obilje fotografija i video snimaka u rubrici "Galerija", a naravno, možete nam se i direktno obratiti putem kontakata navedenim na našem sajtu.     

 


Pitanje: Koliko iznosi cena mašine za gnječenje žitarica Murska 220 SM?

Siniša, Prijedor (BiH)

 

Odgovor: Mašina Murska 220 SM za gnječenje suvih žitarica (između ostalog, pšenice i ječma) staje 4.224 evra (+ PDV).

Tehnički podaci ove izvanredne gnječilice: 

. Kapacitet: 1 t/h

. Pogon na struju, elektromotor 4 kW

. Zaštita valjaka pomoću magneta

. Univerzalni valjci sa nazubljenjem od 2 mm

. Usipni koš sa proširenjem

. Mogućnost priključenja pužnog transportera Ø 75 mm

 

 


 

 

Pitanje: Da li u ponudi firme ISV možda postoji efikasan proizvod za suzbijanje plesnivosti na žitaricama koje se koriste u pripremanju stočne hrane?

Monika Horvat, Temerin  

 

Odgovor: Da. Preporučujemo Vam proizvod MYCO CURB® ES LIQUID, koji se nalazi u našoj ponudi. Radi se o proizvodu sa površinski aktivnim materijama, namenjenom je za sprečavanje razvoja plesnivosti (fungicidno dejstvo) na različitim žitaricama.Tretiranjem celih zrna kukuruza, pšenice, ječma, zrna uljarica obezbeđuje se  uskladištenje sa izrazito niskim nivoom mikotoksina. Na ovakav način garantovana je proizvodnja kvalitetne stočne hrane, a krajnji proizvodi domaćih životinja - mleko, meso, jaja - biće mnogo kvalitetniji i bezbedniji za upotrebu.

Pored toga što smanjuje nivo mikotoksina u sirovinama, proizvod MYCO CURB® ES LIQUID pruža mogućnost uskladištenja sirovina sa povećanim procentom vlage. Na ovaj način, ratarima se obezbeđuje fleksibilnost prilikom žetve i berbe, odnosno pruža im se mogućnost prizvodnje stočne hrane sa povećanom vlagom. Veća vlažnost stočne hrane pozitivno utiče na procese varenja u digestivnom traktu životinja, kao i na povećanje prirasta uz manji utrošak hraniva.

Ostale detalje o ovom proizvodu vrhunskog kvaliteta možete pronaći u našoj rubrici "Govedarstvo", podnaslov: "Specijaliteti". 

 

 


 

 

Pitanje: Želeo bih da saznam detalje o gnječenju žitarica. Da li bitno utiču na rezultate u govedarstvu? Kako se takve gnječene žitarice skladište? Da li se možda Vaša firma bavi prodajom mašina za gnječenje?

Ivan Piperski, Kikinda

 

Odgovor: Gnječene žitarice dokazano doprinose boljim rezultatima kako u svinjarstvu, tako i u govedarstvu.

Goveda, kojima se daju gnječene žitarice rastu isto, pa i brže od onih, koja dobijaju sušene žitarice. Brojne studije potvrđuju da mlečne krave konzumiranjem gnječenih žitarica daju veću količinu mleka za 10-15 odsto. U slučaju preživara puna hranljiva vrednost gnječenih žitarica veća je od hranljive vrednosti sušenih žitarica.

Stvarna količina gnječenih žitarica upotrebljenih za hranjenje, odnosno količina iskorišćena za smešu veća je nego količina suvih žitarica, pošto je sadržaj suvih materija kod gnječenih žitarica niži. Inače, gnječene žitarice mogu se davati kao suve žitarice, dakle, prilikom hranjenja u potpunosti mogu zameniti suve žitarice.

Gnječene žitarice mogu se skladištiti u hermetički zatvorenim tzv. „kobasicama“, u silo-trenčevima, u bunkerima ili u anaerobnim silo-tornjevima.

Više informacija o ovom revolucionarnom pomaku u ishrani stoke možete saznati na našem sajtu u rubrici "Murska".

Naša firma se bavi distribucijom gnječilica renomiranog finskog proizvođača "Murska". Ako Vas interesuju dodatni detalji, pišite nam ili nas nazovite (tel: 069/444-4697).

 


 

 

 Pitanje: Bavim se svinjarskom proizvodnjom u Mačvi, pa sam pregledajući Vaš sajt video da se pored stočne hrane, bavite i  genetikom.

Zanima me da li prodajete samo priplodne svinje ili se kod vas može nabaviti i seme nerastova?

Predrag Kojić, Mačva

 

Odgovor: U našoj ponudi trenutno se nalazi priplodni materijal iz uvoza (Mađarska): nazimice i nerastovi. Na proleće počinje izgradnja farme, na kojoj će se primenjivatai ista genetika kao u Mađarskoj. Vodimo pregovore i oko preuzimanja jednog Centra za veštačku oplodnju u Srbiji jer smo prepoznali potencijal u potražnji kvalitetne sperme nerastova.

Dakle, trenutno nemamo u ponudi spermu nerastova, ali intenzivno radimo na njenom obezbeđivanju. Bićete blagovremeno informisani o daljim koracima, koje preduzimamo u toj oblasti kao i o proširivanju naše ponude, o kojoj, naravno, možete čitati i na našem sajtu.     

 


 

 

 Pitanje: Da li vaša firma raspolaže nekim preparatom protiv plesni na žitaricama?

Čaba Kovač, Bečej     

 

Odgovor: Da. Naš asortiman sadrži veoma efikasan proizvod sa površinski aktivnim materijama, namenjen je za sprečavanje razvoja plesnivosti (fungicidno dejstvo) na različitim žitaricama.Tretiranjem celih zrna kukuruza, pšenice, ječma, zrna uljarica obezbeđuje se  uskladištenje sa izrazito niskim nivoom mikotoksina. Na taj način obezbeđuje se proizvodnja kvalitetne stočne hrane, a krajnji proizvodi domaćih životinja - mleko, meso, jaja - mnogo su bezbedniji za upotrebu.

Radi se o proizvodu Myco Curb®Es Liquid, koji pruža mogućnost uskladištenja sirovina sa povećanim procentom vlage. Tako se ratarima obezbeđuje fleksibilnost prilikom žetve i berbe, odnosno pruža im se mogućnost proizvodnje stočne hrane sa povećanom vlagom

Više detalja o ovom proizvodu možete pronaći u našoj rubrici "Govedarstvo", u posebnoj sekciji pod nazivom "Specijaliteti".

 

 


 

 Pitanje: Nakon što je praktično cela naša porodica ostala bez posla, odlučili smo da se posvetimo stočarstvu na farmi, koju sam nasledio od mog nedavno preminulog rođaka. Nažalost, nemamo dovoljno iskustva u ovoj oblasti. Zanima nas da li bi vaša firma mogla da nam pruži putokaz i informacije potrebne za uspešno bavljenje ovom delatnošću (tehnologija, stočna hrana, smeštajni kapaciteti itd.)? Da li vaši stručnjaci izlaze na teren?

Grgo Zelić, Subotica

 

Odgovor: Naravno, biće nam zadovoljstvo da se upoznamo i uspostavimo saradnju, koja će, nadamo se, biti plodonosna. Predočićemo Vam sve varijante i mogućnosti u onim granama stočarstva, kojima želite da se bavite. Ovih dana ćemo Vas nazvati i dogovoriti se oko termina posete. Hvala na poverenju.

 


 

 Pitanje: Čuo sam da postoji specijalna vrsta jogurta za prasad, koja je veoma korisna. O čemu se radi?

Ištvan Pap, Zrenjanin

 

Odgovor: Da, to je Nuklospray Jogurt. Reč je o novoj koncepciji prihranjivanja, koja je razvijena ne samo za zaostale prasiće, već za svu prasad. Ovaj proizvod, zbog svog specifičnog i bogatog sastava, razlikuje se od drugih artikala koji nadoknađuju mleko: ima veći sadržaj suve materije od ostalih proizvoda za zamenu mleka. Rezultati pokazuju da je kod prasadi od prvog dana poboljšan prijem energije, koji je i nakon toga ispoljavao sve veći rast.  

Ostale detalje možete pročitati u našoj rubrici "Svinjarstvo", u kategoriji "Proizvodi". Pošto se bavimo distribucijom pomenutog proizvoda, slobodno nam se obratite putem mejla ili telefona za sve ostale informacije ili narudžbu.

 


 

 Pitanje: U čemu se ogledaju prednosti tehnologije gnječenja? Da li se zaista radi o metodu budućnosti?

Dragan Jovanović, Odžaci  

 

Odgovor: Da, tehnologija gnječenja zapravo nema nikakvih mana, već samo prednosti. Primena ove tehnologije daje impresivne rezultate. Zahvaljujući smanjenim ulaganjima (sušenje, skladištenje), kao i redukovanju troškova energije (gorivo, struja) povećava se rentabilnost proizvodnje. Troškovi gnječenih žitarica znatno su niži od troškova sušenih žitarica.

Gnječene žitarice su bez dodatne prerade spremne za ishranu. Neposredno iz skladišne jedinice same po sebi mogu poslužiti kao stočna hrana, a u slučaju goveda i kao sastavni deo smeše (TMR) ili kod svinja u formi tečnog hraniva.

Uopšte nije slučajno što smo na našem sajtu čitavu rubriku posvetili tehnologiji gnječenja, odnosno gnječilicama finskog proizvođača "Murska". U rubrici se nalaze svi detalji vezani za ovi izvanrednu tehnologiju, koja predstavlja pravu prekretnicu u pripremanju vrhunske stočne hrane.


Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!