Zanimljivost: svinja je možda pametnija životinja od psa!


Uprkos neopravdano lošoj reputaciji vezanoj za navodnu proždrljivost i lošu higijenu, svinje su zapravo veoma inteligentne životinje, čak možda pametnije i od pasa. Njihova inteligencija se meri sa inteligencijom deteta od tri godine.

Zbog izuzetno razvijenog čula mirisa svinje se koriste za traženje tartufa u većini evropskih zemalja.

Istovremeno, svinja je sposobna da reši razne složene probleme sa kojima se druge životinje ne mogu izboriti. Na primer, svinja može lako da shvati funkciju ogledala, ali, istine radi, istraživači još uvek ne mogu nedvosmisleno odgovoriti na pitanje da li svinja shvata da u ogledalu vidi sebe.

Bilo kako bilo, kada u ogledalu ugleda hranu, svinja ne "naseda na trik", već se okreće i upućuje u pravcu jela, a ne ogledala...

Osim toga, svinja može da stane rame uz rame sa majmunima, delfinima i drugim vrstama koje su uspešno prošle test identiteta.

Zbog već potvrđenih rezultata njihove inteligencije, mnogi naučnici smatraju da su na istom, a možda i na višem nivou u odnosu na pse i mačke.

- Svinje mogu da sanjaju, prepoznaju svoja imena, mogu da nauče trikove i kao i ljudi vole da slušaju muziku, igraju se loptom i primaju poruke - tvrde stručnjaci.

Oni naglašavaju da kada se svinje gaje u neadekvatnim uslovima pokazuju i izvesnu dozu depresije. Problem je u tome što ih vidimo uglavnom u stadu, a svaka od recimo hiljadu svinja je potpuno individualna jedinka - smatraju naučnici, kao i sve veći broj farmera.

Home Arhiva Vesti Aktuelno Zanimljivost: svinja je možda pametnija životinja od psa!

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!