Jedna od najkvalitetnijih rasa svinja na svetu


U odgoju domaćih životinja istaknutu ulogu ima odgovarajući genetski materijal koji garantuje prenos vrednosti rase na potomke. Udruženje odgajivača čistokrvnih rasa svinja Mađarske (FSE) koje poseduje bogato iskustvo, u svojoj ponudi ima rasu sa pouzdanim i vrhunskim biološkim karakteristikama - durok.

Ova robusna rasa sa velikim formatom dobro se prilagođava različitim uslovima držanja, rezistentna je na stres.

Mirnog je temperamenta, ali je istovremeno i dinamična.

Njen dug životni vek praćen je izuzetnim učinkom.   

I na većim i na manjim farmama rezultuje ujednačene potomke. Odlikuje je visok prirast koji tokom tova dostiže nivo iznad hiljadu grama i zadržava ga u kontinuitetu sve do postizanja klanične mase.

Leđni deo je širok, a šunke pune i duboke. Procenat korisnih mesnatih delova je izrazito visok. Na prvi pogled se vidi da ova rasa itekako ima svoje mesto na trpezi, ali je njena glavna namena ipak ukrštanje sa drugim rasama. Predstavlja jednog od najpouzdanijih "partnera za ukrštanje sa očinske strane".  Ukrštanjem sa jorkširom, landrasom ili ih kombinujući sa svinjama F1, potomci obe rase nasleđuju dobre karakteristike.

Za one proizvođače koji teže genetskom napretku svinja, durok je optimalan izbor, naime, stručnjaci FSE, procenjujući zahteve tržišta, obezbeđuju adekvatnu krvnu liniju.

Zahvaljujući priplodnim životinjama rase durok, otvara se mogućnost za uspostavljanje ujednačenog svinjskog fonda, sa približno istim jedinkama u svim fazama odgoja. Jedinke koje pored uzimanja malih količina stočne hrane brzo rastu, uz niske prosečne izdatke ostvaruju klaničnu težinu, garantujući meso dobrog kvaliteta.

Meso je na preseku prošarano mekim, tankim masnim tkivom crvene boje, dakle, sadrži intramuskularnu mast.

Nakon prerade meso je mekano, fino, ukusno. U skladu je sa srpskim kulinarskim tradicijama. Uspešno se primenjuje i u proizvodnji suvomesnatih prozvoda.

Na osnovu obavljenih analiza plodnosti, tovnosti i mesnatosti može se zaključiti da je durok rasa koja na nivou Srednje Evrope garantuje najpouzdaniji fond svinja.

(Posetite rubrike Priplodne svinje i V.O. centar na sajtu www.isv.rs).

Home Arhiva Vesti Aktuelno Jedna od najkvalitetnijih rasa svinja na svetu

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!