Najbolje rase svinja na svetu: landras za odličnu plodnost


Ova rasa počela je da se razvija oko 1900. godine u severozapadnoj Nemačkoj, a posebno u Donjoj Saksoniji. U periodu od 1948-1958. godine uvoženi su danski i holandski landras radi poboljšanja karakteristika rase.

Selekcija je posebno bila usmerena ka odličnoj plodnosti, dobrim karakteristikama majčinstva i efikasnosti u konverziji hrane nakon odbijanja.

Landras se pokazao veoma korisnim u ukrštanju i poboljšanju opštih karakteristika svinja u Nemačkoj.

Postoji i drugi soj: nemački landras B koji je u centralnoj matičnoj knjizi odvojen od prvog. Razvoj soja B započet je u rajnskoj oblasti 1970. godine od uvezenog belgijskog i delom holandskog landrasa. Predstavnici ovog soja imaju šira leđa i bolje razvijene šunke što ih čini naročito korisnim za ukrštanje.

Nemački landras nije tako ekstremne veličine i dužine kao drugi landrasi, ali se zato pokazao veoma korisnim u ukrštanju i poboljšanju opštih karakteristika svinja.

Nerastove landrasa odlikuju često vrhunske reproduktivne performanse.

Pored atraktivnog eksterijera, karakteriše ih i visok procenat  mesnatosti.

(Pogledajte rubrike Priplodne svinje i V.O. centar na sajtu www.isv.rs).

Home Arhiva Vesti Aktuelno Najbolje rase svinja na svetu: landras za odličnu plodnost

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!