Odgajivači svinja traže interventni otkup 50 hiljada tovljenika!


Unija poljoprivrednika iz Sremske Mitrovice zatražila je od države da organizuje interventni otkup svinja i zabrani uvoz ove vrste mesa jer je tražnja za domaćim tovljenicima značajno pala.

To udruženje, koje okuplja farmere iz dvadesetak opština, zabrinuto je za opstanak ove grane stočarstva, jer su cene tovljenika ispod ili na granici njihovih troškova proizvodnje.

Zlatan Đurić, predsednik Unije poljoprivrednika kaže da je trenutna otkupna cena na tržištu 115 dinara po kilogramu što je čist gubitak za proizvođače.

Dodaje da se više od godinu dana cena tovljenika kreće od 100 do 130 dinara i da je zbog toga domaće svinjarstvo u velikim problemima.

- Potražnja za domaćim svinjama je minimalna, klaničarima se trenutno nudi najmanje 50.000 svinja - ističe Đurić. Zahtev za interventni otkup podnet je 12. marta ministarstvima poljoprivrede, trgovine i Direkciji za robne rezerve, kao i kabinetu predsednika, ali Đurić kaže da odgovora još nema. Unija poljoprivrednika traži da se interventno, za potrebe Državnih robnih rezervi, od malih farmera otkupi 50.000 tovljenika.

Predlažu da cena za prvu klasu iznosi 180 dinara, za drugu klasu 160 i za treću 140 dinara po kilogramu.

- Situacija je nepodnošljiva. I bez uvoza mi imamo višak svinja. Zatvoreni smo potpuno jer nemamo tržište gde bismo mogli da izvozimo. Prerađivači i klanice, sa druge strane, uvoze gotovo jeftino meso bez troškova klanja, ne uvoze tovljenike i to im je isplativije - ističe Đurić. Kaže da bi otkup samo delimično ublažio probleme sa kojima se suočavaju ali da bez stopiranja uvoza iz EU domaće svinjarstvo neće moći da opstane.

- Potrošači više praktično nemaju gde da kupe domaće svinjsko meso, osim na pijacama i u malim mesarama i direktno od seljaka - tvrdi naš sagovornik i ističe da je "ovakva situacija na tržištu veliki ekonomski problem koji bez intervencije države neće moći da bude rešen".

- Sve ovo ostavlja velike posledice, jer se ovim poslom bavi više od 10.000 gazdinstava - upozorava i dodaje da je predlog da otkup ide preko Direkcije za robne rezerve, isključivo od poljoprivrednih gazdinstava i bez ograničenja količine tovljenika.

- Imamo dovoljno hladnjača za čuvanje mesa, ali i za prerađevine. Uporedo sa interventnim otkupom trebalo bi doneti hitnu meru zabrane uvoza svinjskog mesa i živih svinja iz EU. Sve dok na tom jedinstvenom tržištu postoji afrička kuga svinja od koje najviše strahujemo. Na taj način zaštitili bismo svoj stočni fond, a dugoročno i zdravstvenu bezbednost nacije - ističe Zlatan Đurić.

(Izvor: Politika)

Home Arhiva Vesti Aktuelno Odgajivači svinja traže interventni otkup 50 hiljada tovljenika!

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!