Najkritičniji period u odgoju prasadi


Prilikom prašenja svako prase treba prihvatiti, očistiti od sluzi, odseći pupčanu vrpcu (obavezno dezinfikovati), staviti pod grejalicu i osušiti.

Najkritičniji period kod odgoja prasadi je razdoblje prašenja i prvih nekoliko dana nakon prašenja. Najveći gubici nastaju u ovom periodu i kreću se oko 80%. Treba im obezbediti temperaturu od 32-34°C.

Razlog za to je što nemaju razvijenu termoregulaciju i termoizolaciju. Ukoliko im nije obezbeđena odgovarajuća temperatura, slabije sisaju, često dolazi do uginuća, slabljenja imuniteta, sporijeg oporavka.

Odmah nakon prašenja ili nekoliko dana po prašenju prasićima treba iseći zube oštrim makazama da ne bi povređivali krmaču pri sisanju. U periodu starosti između 16-22 dana potrebno je zaseći zube koji su u međuvremenu izrasli.

Treba im omogućiti da što pre posisaju kolostrum, jer iz njega dobijaju antitela i stiču tzv. pasivni imunitet, otpornost na nepoželjne uticaje okoline. U početku kolostrum sadrži mnogo više antitela, posle 5-6 sati broj antitela se smanjuje za pola. Nijedno drugo hranivo nije toliko dobro kao kolostrum, zato se treba potruditi da prasići u prvim nedeljama života dobiju što više mleka.

Ako se desi da krmača i pored dobre ishrane ne luči dovoljne količine mleka, u tom slučaju prasad treba prihranjivati.

U periodu starosti 8-10 dana preporučljivo je davati manje količine ječma.

Odbijanje prasadi se uglavnom vrši sa 28 dana starosti (mada može i ranije), kada imaju 6 i više kilograma. Starter se koristi od 4-6 nedelje starosti, a Grover od 7-12 nedelje.

(Izvor: Poljosfera)

Mi Vam preporučujemo najkvalitetniji Predstarter, Starter, Grover i ostale vrhunske proizvode iz ponude ISV-a. Upoznajte se sa karakteristikama svih premiksa iz ove ponude putem rubrike Ishrana svinja na sajtu www.isv.rs.

Home Arhiva Vesti Aktuelno Najkritičniji period u odgoju prasadi

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!