Uloga somatskih ćelija


Broj somatskih ćelija u mleku je stalni predmet rasprava u industriji mleka. Veoma je bitno da proizvođači mleka razumeju značaj ovog parametra i njegovu povezanost sa zdravljem životinja, kvalitetom i količinom dobijenog mleka.

Muzne krave u organizmu poseduju složeni odbrambeni mehanizam protiv bakterija. Ukoliko se broj bakterija u vimenu poveća, tamo se "upućuju" ćelije koje se bore protiv tih bakterija. To su somatske ćelije i njihova osnovna uloga je da smanje infekciju i eventualno pomognu u njenoj eliminaciji.

Nakon dugogodišnjeg proučavanja ovog problema, prihvaćeno je mišljenje da je koncentracija somatskih ćelija u mleku direktno povezana sa zdrastvenim stanjem vimena.

Drugim rečima, ako je broj somatskih ćelija veliki, krava boluje od mastitisa ili zapaljenja mlečne žlezde. Nijedan drugi uzročnik ne utiče na broj somatskih ćelija u tolikoj meri kao bakterijske infekcije.

Tako, na primer, ukoliko se u stadu prosečno nalazi 200.000 somatskih ćelija po ml mleka, što se smatra dobrim zdravstvenim stanjem na farmi, dnevni gubitak mleka po svakoj kravi je 0,7 litara. Sa 400.000 somatskih ćelija po ml mleka ovaj gubitak iznosi 1,4 litra mleka po kravi, a sa 800.000 somatskih ćelija po ml mleka dnevni gubitak je oko 2 litra mleka.

Postoji još jedan značajan razlog zbog koga bi trebalo nastojati da se preventivnim merama smanji broj somatskih ćelija: što je veći broj somatskih ćelija u mleku manji je prinos sira po litri mleka. Osim toga, kada somatske ćelije uništavaju bakterije za njima ostaju enzimi koji su bili uključeni u taj proces.

Ovi enzimi su često otporni na temperature pasterizacije i mogu da dovedu do oštećenja mlečnih proteina i masnoće. Rezultat je nesvojstven miris koji potrošači osete u mleku, a i rok trajanja takvog mleka može biti znatno smanjen, čak i ako se pravilno čuva u frižiderima.

Za dobro zdravlje vaših krava koristite proizvode ISV-a! (www.isv.rs)

Home Arhiva Vesti Aktuelno Uloga somatskih ćelija

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!