Hronično respiratorno oboljenje svinja


Enzootska pneumonija svinja je hronično respiratorno oboljenje svinja koje karakteriše smanjeni prirast, kašalj, bronhitis, ali pri tome i relativno nizak mortalitet.

Uzročnik bolesti je mikroorganizam Mycoplasma hyopneumoniae, koji je veoma prisutan u zapatima svinja.

U plućima svinja se mogu izolovati i druge mikoplazme.

One izazivaju blage infekcije, a ujedno dovode do slabljenja sistema odbrane organizma i na taj način stvaraju uslove za druge infekcije respiratornog sistema.

Izvor zaraze za najmlađe kategorije svinja su krmače i starije svinje. Infekcija je kapljična i širi se aerogenim putem ili direktnim kontaktom sa iscetkom iz nosa. Infekcija se brzo širi od legla do legla. Najmlađe kategorije svinja su i najprijemčivije na infekciju.  

Nepovoljni uslovi držanja svinja kao što su prenatrpanost objekta, nehigijena, vlaga, hladnoća, nedovoljna ventilacija, visoka koncentracija štetnih gasova u vazduhu, temperaturne oscilacije, mešanje životinja iz drugih zapata, nepravilna ishrana, parazitske bolesti i drugi nepovoljni uslovi doprinose nastanku oboljenja.

Tretman je antibiotski.

Šte se preventive tiče, potrebno je otkloniti sve faktore, koji doprinose pojavi bolesti i onemogućiti održavanje uzročnika u zapatima.

Preventivi, naravno, mogu doprineti i vrhunski proizvodi iz ponude ISV-a, koji jačaju imuni sistem svinja. (Pogledajte rubrike Ishrana svinja i Oprema za svinjarstvo na našem sajtu: www.isv.rs).

Home Arhiva Vesti Aktuelno Hronično respiratorno oboljenje svinja

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!