Prelazak teladi na kabastu i koncentrovanu hranu

Krajem razdoblja prelazne ishrane telad se odlučuju od majke, odnosno od dalje ishrane tečnom hranom. Za ovu osetljivu tehnološku operaciju telad se pravovremeno pripremaju ranim navikavanjem na konzumiranje koncentrovane i kabaste hrane, a ograničavanjem količine tečne hrane.

Ako telad nisu dobro pripremljena za odlučivanje, stres ove operacije biće veoma izražen. Za procenu momenta kada se može uspešno obaviti odlučivanje treba imati pouzdane kriterijume. Na nekim gazdinstvima posmatra se kretanje TM, odnosno prirasta i tako formira kriterijum za odlučivanje. Međutim, određena TM (110, 120 do 130 kg) ili dobar prirast teladi u razdoblju tekuće ishrane nije pouzdan pokazatelj za odlučivanje.

Kod obimne ishrane tečnom hranom telad, doduše, naizgled dobro napreduju, ali ona se ipak ne razvijaju na pravi način, tele nije naviknuto na konzumiranje i iskorišćavanje kabaste i koncentrovane hrane. Zbog toga će u vreme odlučivanja zaostati u rastu.

Za utvrđivanje termina odlučivanja najviše se koristi uzrast, odnosno starost teleta. Međutim, pri dugom i obimnom dojenju telad često nisu osposobljena niti naviknuta na isključivu ishranu biljnom hranom i u nedeljama kritičnog razdoblja nakon odlučivanja znatno zaostaju u rastu.

Inače, vremenski posmatrano, razlikuje se tzv. rano odlučivanje sa 3-6 nedelja, srednje rano (klasično) sa 8-10 nedelja, te kasno odlučivanje teladi sa 12 i više nedelja.

Do utvrđenog vremena za odlučivanje telad treba da se osposobe za konzumiranje i iskorišćavanje dovoljne količine kabaste i koncentrovane hrane, čija hranljiva vrednost treba da im omogući dalje napredovanje bez zastoja u rastu, kao i da se konzumiranje odmah po odlučivanju znatno poveća.

Odlučivanje teladi na temelju količine konzumirane suve hrane lakše se sprovodi kod individualne nego kod grupne ishrane teladi. U slučaju grupne ishrane, na temelju prosečnog konzumiranja, prvo treba odlučiti dobro razvijenu telad, a slabiju duže hraniti tečnom hranom i pažljivo pripremati za odlučivanje u sledećem razdoblju.

Najpouzdaniji kriterijum za uspešno odlučivanje je obim konzumirane suve hrane. On se proverava merenjem količine konzumiranog koncentrata neposredno pred odlučivanje. Pojedina ispitivanja su pokazala da se u dobrim ambijentalnim uslovima rano odlučivanje može uspešno realizovati kada tele konzumira najmanje 350 g/dan koncentrata. Sigurniji uspeh u odlučivanju se postiže ako se sprovodi po dostizanju konzumiranja od 400-500 g/dan koncentrata.

Kod teladi koja se hrane i senom, konzumiranje koncentrata može da se poveća kratkotrajnim izostavljanjem sena iz obroka. Ako se želi visoki dnevni prirast, telad se odlučuju tek kada dostignu nivo konzumiranih koncentrata od 700-800 g/dan.

(Izvor: Agroinfotel)

Posetite rubriku Ishrana goveda na sajtu www.isv.rs.

Home Arhiva Vesti Aktuelno Prelazak teladi na kabastu i koncentrovanu hranu

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!