Aflatoksin ponovi preti, ali mi imamo rešenje!

Zbog veoma visokih temperatura i male količine padavina, usledila je suša, a ona je jedan od glavnih izazivača aflatoksina i njegove pojave u kukuruzu i namirnicama, pre svega u mleku.

Pojava ove bakterije najviše preti stočarstvu, jer postoji bojazan za loš kvalitet mleka.

Međutim, postoji način da se uz relativno mala ulaganja obezbedi vrhunska i sasvim bezbedna hrana za krave, a samim tim i mleko, koje će udovoljiti i najrigoroznijim kriterijumima. Pri tome, mogu se ostvariti značajne uštede.

Primenom finske tehnologije "Murska" smanjuje se upotreba žitarica kontaminiranih toksinima. Kukuruzna prekrupa je najzastupljenija žitarica u ishrani krava, pored kukuruzne silaže koja čini glavno kabasto hranivo.

Gljivice čiji su produkti razni toksini (između ostalih, aflatoksin), ne nalaze se na biljkama kada su one u ranoj fazi zrenja, odnosno u voštanoj fazi (32-35 odsto vlage).

Mašine "Murska", osim gnječenja vlažnih i suvih žitarica, omogućavaju i kvaliteno siliranje (sabijanje u cevaste hermetičke vreće bez prisustva vazduha).

Skladištenje gnječenih žitarica u ovim plastičnim vrećama ("kobasicama") praćeno je niskim troškovima, a radi se o jednostavnom načinu prerade i skladištenja. Žitarice se prikupljaju i otpremaju na mesto gnječenja gde se u jednoj jedinoj fazi rada gnječe i pakuju u "kobasice". Pakovanje u "kobasice" je jednostavno, jer ne iziskuje dodatno komprimiranje (sabijanje), niti postavljanje tegova.  

Na taj način, u anaerobnoj sredini zagarantovano je skladištenje besprekorne stočne hrane, bez prisustva mikotoksina.
Vodeće porodične farme, koje sarađuju sa ISV-om i vode računa ne samo o količini, već i o kvalitetu proizvedenog mleka, primenjuju pomenutu tehnologiju. Sledite i Vi njihov primer!

Više detalja o tehnologiji "Murska" nalazi se na sajtu www.isv.rs (u rubrici Murska).

Home Arhiva Vesti Aktuelno Aflatoksin ponovi preti, ali mi imamo rešenje!

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!