Ključ uravnotežene ishrane

 

Koliko će krava davati mleka umnogome zavisi od ishrane, koja bi trebalo da bude uravnotežena, dobro izbalansirana. Potrebno je uspostaviti optimalan odnos kabaste i koncentrovane hrane, gde kabasti deo ima posebno značajnu ulogu.

Priprema kvalitetne silaže presudna je za profitabilnost farmi mlečnih goveda ili tovnih junadi. Ova stočna hrana konzerviše se za periode godine kada nema proizvodnje biljne mase, a na savremenim farmama i za celu godinu.

U cilju poboljšanja fermentacije, boljeg čuvanja i povećanja kvaliteta silaže, smanjenja gubitaka hranljivih materija, poboljšanja ukusa, mirisa i drugih svojstava silaže, često se koriste razni dodaci. U važnije grupe dodataka spadaju upravo bakterijsko-enzimski inokulanti, hraniva bogata ugljenim hidratima i zakiseljivači.

ISV Feed&Consulting proizvođačima ovog puta preporučuje korišćenje inokulanta za silažu "Start".

Efekat inokulacije sa "Startom" na fermentaciju i hranljivu vrednost silirane cele biljke kukuruza:

- značajno povećanje i očuvanju suve materije;

- snižena pH vrednost u toku fermentacije i nakon izlaganja aerobnim uslovima (otvaranje);

- smanjeno kvarenje silaže;

- smanjeno zagrevanje silaže;

- povećanje svarljivosti obroka.

Rezultati: povećanje apetita kod krava i intenzivniji unos suve materije obezbeđuje rast proizvodnje mleka za 1-2 litra po kravi dnevno (odnosno 500-600 litara mleka po kravi godišnje) i značajno bolji dnevni prirast u tovu junadi.

Više detalja i naružba putem kontakata na sajtu www.isv.rs, rubrika Ishrana goveda.

Home Arhiva Vesti Aktuelno Ključ uravnotežene ishrane

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!