Uspešan embriotransfer na farmi goveda Vojčena

Juče je bio veliki dan na farmi goveda Vojčena. Uspešno je obavljen embriotransfer goveda.

Hormonalnim putem izazvana je superovulacija kod jedne vrhunske krave, koja daje preko 70 litara mleka i kod koje je postignuto sazrevanje većeg broja jajnih ćelija odjednom.

Krava je oplođena pre deset dana da bi juče iz nje bili izvađeni embrioni i obavljen njihov transfer u priplodne junice, koje su prethodno bile pripremljene za prijem embriona.

Ovaj postupak sproveo je poznati stručnjak iz Mađarske Tibor Zubor, uz asistenciju eksperata firme ISV Feed&Consulting.  Presađeno je čak 7 embriona u 7 junica.

Inače, embriotransfer je savremeni biotehnološki metod čija je suština presađivanje oplođenih jajnih ćelija.

Od ženskih životinja davalaca uzmu se oplođene jajne ćelije i prenesu u matericu ženki primalaca iste vrste da bi se u njima razvili i do kraja izneli na svet normalni, za život sposobni mladunci.

Embriotransfer se danas primenjuje u mnogim evropskim zemljama, uglavnom  kod goveda. Metodom presađivanja embriona moguće je dobiti veći broj generacija teladi od genetski superiornijih roditelja, kao i veći broj blizanaca u znatno kraćim vremenskim intervalima, što je veoma značajno za povećanje količine mleka i mesa.

Metod embriotransfera sastoji se iz četiri faze. To su: izbor i pripremanje krava donatora i krava recipijenata embriona, uzimanje embriona iz materice krava donatora, čuvanje, kultivisanje, konzervisanje i transportovanje embriona izvan organizma krava i prenošenje, odnosno transplantacija embriona u matericu krave recipijenta. Sve četiri faze embriotransfera su podjednako važne. Pripremanje krava donatora sastoji se u hormonalnom izazivanju superovulacije i sinhronizacije estrusa posle čega sledi osemenjavanje.

Recepijenti, uglavnom junice takođe se hormonalnim tretmanom sinhrono dovode u estrus zajedno sa kravama donatorima. Prenošenje embriona u goveda obavlja se uglavnom beskrvnom metodom.

Najveći broj kvalitetnih embriona daju zdrave krave u srednjem dobu sa pravilnim ciklusom. Embriotransferom može da se  utiče na mnoge faktore od kojih zavisi genetski napredak, kao i intenziviranje selekcije dobijanjem većeg broja potomaka po kravi.

Proizvođači koji žele da se i na njihovoj farmi obavi embriotransfer, mogu da se obrate stručnjacima firme ISV Feed&Consulting putem kontakata na sajtu www.isv.rs

(Mnogo fotografija u rubrici Galerija na sajtu www.isv.rs)     

Home Arhiva Vesti Aktuelno Uspešan embriotransfer na farmi goveda Vojčena

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!