Čađavost prasadi: simptomi i lečenje

Eksudativni epidermitis svinja je kožna zarazna bolest koju izaziva bakterija Staphilococcus hyicus, poznata još pod nazivom "čađavost prasadi". Manifestuje se kroz tzv. generalizovani epidermitis, dehidraciju i anoreksiju, a javlja se najčešće kod prasadi na sisi (do 6 nedelja starosti starosti).

Bolest može da se ispolji u akutnom, perakutnom i hroničnom obliku.

Uzročnik bolesti je Staphylococcus hyicus, gram pozitivna bakterija. Ona stvara nukleaze, hijaluronidaze, fosfataze, fibrinolizin i eksfolijacijske toksine.

Uzročnik je otporan na uslove sredine, može da bude prisutan na opremi, a isto tako i na sluznici i koži i kod zdravih svinja.

Nastanku bolesti pogoduju faktori, kao što su pad imuniteta životinje, povrede na koži i slično. S.hyicus se širi na površini i u dubljim slojevima kože, stvarajući kolonije. Eksfolijacijski toksin izaziva odvajanje stanica epidermisa. Mogu se razviti septikemija i dehidracija.

Bolest je najčešće perakutna i akutna. U početku se javlja crvenilo na koži, koja je topla i sa neugodnim mirisom. Promene koje se u početku javljaju u slabinskom području, postepeno zahvataju celo telo. Mogu da nastanu ulceracije po sluznici usta, anoreksija i dehidracija. Moguće je uginuće u roku 24 sata. Najčešće obolevaju prasad u do 6 nedelja staosti. U hroničnom obliku promene se javljaju na manjim regijama tela. Svinje koje prebole bolest, uglavnom ostaju kržljave.

Dijagnoza bolesti postavlja se na osnovu kliničke slike i mikrobiološkim izdvajanjem uzročnika iz promena na koži, limfnih čvorova i jetre.

S.hyicus je često rezistentan na antibiotike. Lečenje je uspešno ukoliko se započne na vreme. Uz antimikrobnu terapiju neophodna je i nadoknada tečnosti. Lokalno se mogu primenjivati antibiotici i preparati za dezinfekciju.

Za više detalja i sve potrebne savete obratite se ekspertima firme ISV Feed&Consulting putem kontakata na sajtu www.isv.rs. 

Home Arhiva Vesti Aktuelno Čađavost prasadi: simptomi i lečenje

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!