Drastičan pad tražnje kukuruza; valjda će ova godina biti srećnija

Samo mesec dana nakon što je objavljeno da se Srbija kotira među deset najvećih svetskih izvoznika žitarica, stigle su vesti o značajnom padu tražnje stranih kupaca za kukuruzom iz Srbije.

U poslednja dva meseca prošle godine izvezeno je svega 59.440 tona kukuruza, i to uglavnom u države regiona. Ova količina je čak za 90 odsto manja u odnosu na isti period pretprošle godine kada je plasirano oko 569.000 tona kukuruza.

Navedeni podatak govori o cenovnoj nekonkurentnosti domaćeg kukuruza u odnosu na svetsko tržište. Drugi razlog pada prometa jeste činjenica da je Srbija prošle godine, zbog suše, imala za izvoz svega 850.000 tona ovog poljoprivrednog proizvoda, što je tri puta manje nego prethodne godine.

U ostatku sveta rod kukuruza bio je dobar. Srbija nije imala sreće. U periodu nakon žetve cena je pala sa 18,5 dinara na 16,8, ali je to i dalje skupo u odnosu na konkurenciju. Nažalost, proizvođači su najviše pogođeni i njima je svaka cena mala. Međutim, realnost je da se kupci okreću onima koji su jeftinji.

Cena transporta do crnomorske luke Konstanca takođe je značajna stavka u krajnjoj ceni kukuruza i ostalih žitarica koje se izvoze.

Udruženje "Žita Srbije" ranije je apelovalo na državu da pomogne u regulisanju pravila na vodotoku Dunava, što bi omogućilo plovidbu rečno-morskih brodova i konačno izbacilo posrednike iz lanca trgovine. Glavni problem je, zapravo, što su u naše vode davno prestali da dolaze rečno-morski brodovi.

Oni su neophodni da bi roba mogla direktno da se prodaje širom Sredozemnog mora, a ne da bude vezana samo za rumunsku Konstancu. Kod transporta kukuruza to bi smanjilo cenu za bar pet do sedam evra po toni, koliko košta pretovar, ističu stručnjaci.

(Izvor: Politika)

Home Arhiva Vesti Aktuelno Drastičan pad tražnje kukuruza; valjda će ova godina biti srećnija

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!