Simptomi, preventiva i lečenje nekrotičnog enteritisa

Uzročnik enterotoksemije (nekrotičnog enteritisa) prasadi je Cl.perfigens i njegov βtoksin. U krvi prasadi nalazi se smanjena količina tripsina jer kolostrum sadrži tripsin inhibitor, pa se povećava količina kiseline u želucu, što može dovesti do aktivacije uzročnika.

Oboleva prasad u prvim satima života pa do sedam dana starosti. Bolest se javlja u perakutnom toku i može da ugine celo leglo. Kod prasadi se javlja proliv koji je žute boje i vodenast, sličan kao kod infekcije sa E.coli, a kasnije je tamno smeđe boje sa prisustvom krvi. Prasad ne napreduje u rastu i ugine.

Uzročnik uništava kapilare u crevima i dovodi do krvarenja. Na patoanatomskom nalazu u akutnom toku se zapažaju kataralne promene, a u subakutnom toku nekrotične promene zmijolikog oblika (hemoragični ili nekrotični enteritis tankog creva).

Terapija je često nezadovoljavajuća jer antibiotici unište uzročnika, ali toksin i dalje ostaje u crevima. Kod hroničnog toka antibiotici ne deluju.

U cilju preventive krmače se mogu vakcinisati šest nedelja i tri nedelje pre partusa. Takođe se krmačama mogu davati antibiotici u hrani radi smanjenja broja uzročnika. Antibiotici se mogu davati i prasadi peroralno pre sisanja kolostruma.
Dijagnoza bolesti se postavlja detekcijom toksina.

(Izvor: Veterina.info)

Za više detalja obratite se stručnjacima ISV-a. (Kontakti na sajtu: www.isv.rs) 

Home Arhiva Vesti Aktuelno Simptomi, preventiva i lečenje nekrotičnog enteritisa

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!