Jesenje i zimsko oranje

Prednosti jesenjeg i zimskog oranja ogledaju se u stvaranju mrvičaste strukture zemljišta usled dejstva mrazeva. U zemljištu se akumulira veća količina zemljišne vlage jer u ovom periodu obično ima najviše padavina.

Veća akumulacija vlage je jedan od glavnih uslova što na zasejanim parcelama na kojima se obavlja jesenje (zimsko) oranje dolazi do osetnijeg povećanja prinosa. Sledeća prednost je izraženija mineralizacija žetvenih ostataka, koja utiče na bolje biološke osobine zemljišta.

Prilikom oranja na površinu izbacujemo korenove korovskih biljaka, koji će usled niskih temperatura izmrznuti, a na taj način smanjujemo zakorovljenost.

Ako na vreme obavimo ovu agrotehničku meru, stvaramo uslove da na proleće predsetvenu pripremu zemljišta obavimo lakše, ranije i kvalitetnije, a setvu sprovedemo u optimalnom roku.

Sve navedene prednosti jesenjeg i zimskog dubokog oranja na kraju mogu da rezultiraju povećanje prinosa kukuruza, soje, suncokreta itd. za 20 do 30 odsto.

(Izvor: Agroservis)

Home Arhiva Vesti Aktuelno Jesenje i zimsko oranje

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!