Neophodna pomoć poljoprivrednicima zbog šteta od suše

Ekstremno visoke temperature desetkovale su ovogodišnji rod gotovo svih ratarskih kultura.

Prinosi suncokreta su za oko 20 odsto, šećerne repe za 50, a soje za blizu 60 odsto niži od očekivanih.

Prema najavama iz Ministarstva poljoprivrede, ovih dana počeće primena zajedničkih mera pokrajinske i republičke vlade za pomoć poljoprivrednicima koji su pretrpeli štetu zbog suše.

Predviđeno je preduzimanje šest do sedam mera. Odnose se na na olakšice u vezi sa plaćanjem odvodnjavanja i pomoći kada je reč troškovima za gorivo, seme itd.

"Deo koji se tiče naknade za odvodnjavanje biće apsolutno regulisan u skladu sa zahtevima poljoprivrednih organizacija i mislim da će one biti vrlo zadovoljne. Preduzećemo još nekoliko koraka koji su vezani za kompenzovanje troškova koji nastaju na osnovu nevraćanja dela ili potpunog iznosa akcize na dizel gorivo. Akcenat ćemo staviti i na semensku robu, produžićemo rok za subvencionisane kredite i povećaćemo iznos sredstava za te kredite, kako bi smo regulisali proizvodnju za jesenju i prolećnu setvu", rekao je Branislav Nedimović ministar poljoprivrede.

(Izvor: Agroservis)

Home Arhiva Vesti Aktuelno Neophodna pomoć poljoprivrednicima zbog šteta od suše

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!