Jedan od najefikasnijih proizvoda za prevenciju dizenterije svinja

Dizenterija svinja predstavlja vrlo ozbiljan zdravstveni i ekonomski problem u odgoju svinja.

Klinički se manifestuje sluzavo-krvavim prolivom, smanjenjem telesne težine, dehidracijom i uginućem, ako se na vreme ne preduzmu potrebne terapeutske mere.

U nastanku dizenterije svinja primarnu ulogu igra bakterija Brachyspira, a na razvoj bolesti mogu uticati i druge bakterije i tzv. crevni komensali.

U širenju oboljenja u zapatima od značaja su i brojni stesogeni faktori, kao na primer, loša higijena i neadekvatna ishrana.

Brachyspira ima afinitet prema crevnoj sluzi. Patogeni mikroorganizmi se nalaze samo u debelom crevu gde se razmnožavaju i indukuju sekreciju.

Bolest počinje laganim gubitkom apetita i telesne težine. Od kliničkih simptoma najuočljivija je pojava sluzavog proliva, koji je posledica hiperprodukcije sluzi i zapaljenja sluznice. U pojedinim slučajevima prethodi obični proliv, poput "vlažnog cementa".

Svinje postaju dlakavije, a slabine su im ulegnute. Može doći i do laganog povećanja telesne temperature.

Svinje mogu biti nosioci uzročnika, a da se pri tome i ne manifestuju simptomi dizenterije.

Među najefikasnije proizvode za prevenciju i lečenje ove ozbiljne bolesti svakako spada Diarr-Stop S Plus, koji se nalazi u ponudi firme ISV. Detalje u vezi ovog proizvoda možete pronaći na sajtu www.isv.rs, u rubrici Ishrana svinja.   

Home Arhiva Vesti Aktuelno Jedan od najefikasnijih proizvoda za prevenciju dizenterije svinja

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!