Smanjena upotreba antibiotika u stočarstvu

U Evropskoj uniji švedski stočari najmanje koriste antibiotike u proizvodnji stočne hrane, a kiparski najviše, proističe iz istraživanja Evropske agencije za lekove (EMA).

Procene zasnovane na prodaji antibiotika u 25 evropskih zemalja po jedinici težine žive vage i zaklanih životinja, pokazuju da se antibiotici najmanje koriste u stočarstvu u Švedskoj, Norveškoj i Islandu, kao i da se više koriste na jugu EU, a manje na severu.

U svim zemljama obuhvaćenim istraživanjem zabeleženo je smanjenje upotrebe antibiotika, osim u Španiji gde je njihova upotreba porasla za 3,5% .

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) ranije je upozorila da razvijanje otpornosti bakterija na lekove kod životinja kasnije može da ugrozi efikasnost lečenja infektivnih bolesti i kod ljudi.

(Izvor: EurActiv)

Home Arhiva Vesti Aktuelno Smanjena upotreba antibiotika u stočarstvu

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!