Kvalitetna, izrazito mesnata rasa: pietren

Pietren je rasa koja potiče iz istoimenog mesta u Belgiji. Nastala je ukrštanjem belgijskog landrasa sa engleskim jorkširom.

Ona se od 1920. godine gajila uglavnom u selu Pietren da bi za vreme velike krize na tržištu svinja 1950. godine postala veoma popularna u celoj Belgiji.

Nemačka je ovu rasu počela da uvozi 1960-1961. godine, i to najčešće radi ukrštanja i poboljšanja kvaliteta svinjskog mesa.

Glavne oblasti za uzgoj u toj zemlji su bile Šlezvig-Holštajn, Severna Rajna-Vestfalija i Baden-Virtemberg. Rasa je poboljšana 2004. godine od strane istraživača na Univerzitetu u Liježu.

Pietren je svinja srednje veličine, bele boje sa crnim pegama nepravilno raspoređenim po celom telu. Pored šarenog, postoji i soj koji ima nepigmentisanu kožu i svetlu boju dlake. Koža je izrazito debela.

Glava je kratka i umereno široka, u čeonom delu sa kratkim horizontalno položenim ušima. Ima kraće noge u odnosu na većinu rasa svinja, ali istovremeno i razvijenija ramena i šunke zbog čega izgleda zdepasto. Leđni mišići, kao i oni na plećkama i butovima su često izrazito naglašeni.

Procenat mesa u polutkama je oko 65% pa je samim tim pietren najmesnatija rasa svinja. Plodnost je osrednja, krmača obično prasi 9-10 prasadi težine 1,3-1,4 kilograma.

Pietren je rasprostranjen u zemljama koje uglavnom koriste meso u svežem stanju i za proizvodnju svežih kobasica. Meso pietrena nije pogodno, zbog visokog sadržaja vode, za proizvodnju polutrajnih i trajnih prerađevina.