Faktor koji neposredno utiče na konzumaciju kod svinja


Veliki broj faktora utiče na konzumaciju hrane uključujući energetsku vrednost smeša, ambijentalnu temperaturu, imunološki status, gustinu naseljenosti, pol, genetsku naslednost, ukus i miris hrane.

Mnogi od ovih faktora mogu da se kontrolišu pravilnom organizacijom. To uključuje i izbor aromatičnih materija.

Ukus hrane ima veliki uticaj na ishranu svinja jer su te životinje prilično probirljive.

Ukoliko ukus hrane nije primamljiv za životinju, svinja će je konzumirati u manjim količinama ili će je izbegavati. Aromatične materije su aditivi, formulisani sa ciljem korekcije ukusa i mirisa hrane radi većeg stepena konzumacije. U skorije vreme, postoje laboratorijski proizvedeni sastojci, koji imitiraju mnoga prirodna hraniva.

U nekim eksperimentima pokazalo se da i sintetski aromatici mogu da nadomeste prirodne i da u ishrani svinja poboljšavaju ukus i miris hrane, a konsekventno i proizvodne performanse.

Njihovom upotrebom olakšava se prelazak sa jedne vrste smeša na drugu, kakav je, recimo, slučaj kod odbijene prasadi gde se koristi stimulacija ukusa i mirisa mleka krmače, ali i stimuliše konzumacija i konverzija hrane.

(Izvor: Agroinfotel)

Jedno je sigurno: proizvodi iz ponude ISV-a imaju ukus kome nijedna svinja ne može odoleti. (Pogledati rubriku Ishrana svinja na sajtu www.isv.rs).