Posledice deficita vitamina A kod svinja


Bolesti nastale usled nestašice vitamina najviše dolaze do izražaja u savremenom odgoju životinja koje se zbog tehnoloških zahteva odvajaju od prirodnih uslova i stavljaju u veštačke uslove života.

Svi vitamini imaju svoju ulogu i značaj. Jedan od najbitnijih, ključnih vitamina svakako je vitamin A.

Do njegovog nedostatka dolazi usled nedovoljnog unošenja ovog vitamina putem hrane, tj. ako životinje ne jedu svežu lucerku, šargarepu i drugu hranu koja sadrži dovoljno vitamina A.

Manjak ovog vitamina može nastati i ako je zbog nečega sprečeno pretvaranje karotina u vitamin A i njegovo aktiviranje. Međutim, to se retko dešava.  

Prasad pokazuju različite znake usled nedostatka vitamina A. Rađaju se kao slabo vitalna i neotporna na infekcije. Neka prasad se rađaju sa oštećenjima očiju i sa drugim deformacijama na glavi.

Često se javljaju proliv ili oboljenja disajnih puteva. Prebolela prasad ostaju kržljiva i slabo napreduju. Postavljanje dijagnoze je vrlo teško samo na osnovu spoljašnjih znakova. Neophodno je obaviti analizu krvi, mleka krmače i hrane koju dobijaju.   

U cilju sprečavanja bolesti treba obezbediti krmačama dovoljno vitamina A u hrani. Ovo se naročito odnosi na zimsku i prolećnu ishranu, koja oskudeva u hranivima koje sadrže dovoljno vitamina A.

(Izvor: Poljosfera i knjiga Ishrana svinja)

Pogledajte rubriku Ishrana svinja na sajtu www.isv.rs.

Home Arhiva Vesti Aktuelno Posledice deficita vitamina A kod svinja

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!