Uzroci i posledice bruceloze goveda


Bruceloza je bolest uzrokovana različitim vrstama bakterija iz roda Brucella. Bolest se primarno javlja kod životinja, a ljudi se najčešće inficiraju preko životinja (zoonoza).

Ova bolest može izazvati velike ekonomske štete u stočarstvu. Najčešće je hroničnog toka, a može trajati mesecima pa i godinama. U akutnom toku bolest se karakteriše opštim infektivnim sindromom, dok su lokalne promene slabije ili nikako izražene.

U hroničnom toku češće se javljaju lokalni simptomi od strane zahvaćenih organa i ovaj tok se manifestuje upalnim promenama u genitalnim organima, pobačajima i promenama u zglobovima, uterusu i tetivnim omotačima. Bruceloza je prisutna u mnogim zemljama, a ima je i kod nas.

Kod goveda infekciju uglavnom uzrokuje bakterija B. abortus i ređe B. melitensis i B. suis. Inkubacija traje 14 - 180 dana. Infekcije su najčešće asimptomatske i sporadične. Pobačaj može da nastane u bilo kom periodu graviditeta i pre pobačaja ne moraju da se jave bilo kakvi simptomi bruceloze.

Do abortusa dolazi najranije 36. dana posle infekcije, a najčešće 2-5 meseci nakon infekcije. Ako se infekcija dogodi u poslednjoj trećini graviditeta, ne mora doći do pobačaja, ali se rađa slabo vitalno mladunče. Nakon pobačaja mogu nastati komplikacije koje dovode do steriliteta. Junice su latentno inficirane, a ejakulat bikova takođe može biti izvor zaraze.

Javljaju se artritisi, tendovaginitisi, burzitisi, a kod bikova orhitis i epididimitis. Nastaje i zapaljenje tarzalnih i karpalnih zglobova. Mastitisi retko nastaju, ali mlečnost može biti smanjena.

Najviše  uzročnika može se naći u mlečnim žlezdama, materici i posteljici zaražene životinje, plodovoj tečnosti, vaginalnom sekretu, mleku, spermi, epididimisu, testisima, gnoju iz burzi ili fistula itd. Životinje mogu mesecima i godinama izlučivati uzročnike mlekom i drugim sekretima ili su čak doživotne kliconoše.

Izlučene bakterije se dugo zadržavaju u vlažnoj zemlji i u vodi. Bolest se u stadu širi kontaktom, udisajem, polnim putem, ingestijom, kontaminiranom hranom i vodom,

Profilaksa podrazumeva formiranje slobodnih zapata od bruceloze, strogu kontrolu prometa životinja i namirnica životinjskog porekla, testiranje životinja na farmama, testiranje ostalih vrsta životinja i sprovođenje svih potrebnih mera kako bi se sprečilo unošenje zaraze u populaciju.

Na farmama za mužu i veštačko osemenjavanje testiranje se vrši dva puta godišnje, a testiraju se grla starija od 12 meseci. Vakcinacija smanjuje broj pobačaja, ali postoji opasnost od kliconoštva.

Home Arhiva Vesti Aktuelno Uzroci i posledice bruceloze goveda

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!