"Lažno besnilo" kod svinja


Aujeskijeva bolest (Morbus Aujeszky), odnosno "lažno besnilo" je infektivno virusno oboljenje, čiji je uzročnik svinjski alfaherpes virus 1.

Oboljenje se javlja kod raznih vrsta domaćih i divljih životinja. Napada centralni nervni sistem ali i ostale organe, kao na primer, organe respiratornog trakta.

Svinje su takoreći prirodni rezervoar virusa i jedina životinjska vrsta koja može preživeti infekciju ovim virusom, ali i vrsta kod koje postoji mogućnost nastanka subkliničke i latentne infekcije.

Uvođenje u zapat subklinički inficiranih svinja predstavlja glavni put širenja bolesti. Sa druge strane, izlaganje organizma dejstvu stresnih faktora (transport, hvatanje, prašenje) može dovesti do reaktivacije latentne infekcije i izlučivanja virulentnog virusa.

Pojava virusa na farmi svinja koja ne obavlja imunoprofilaksu i nabavlja priplodni materijal sa farmi nepoznatog zdravstvenog statusa može naneti velike štete, kako direktne usled uginuća prasadi, pobačaja tako i indirektne zbog zaostajanja u rastu tovljenika i velikih troškova kontrole oboljenja.

Home Arhiva Vesti Aktuelno "Lažno besnilo" kod svinja

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!