Jedan od značajnih faktora za uspešan metabolizam svinja


Mineralne materije učestvuju u gotovo svim metaboličkim procesima i imaju značajnu ulogu u fukcionisanju organizma svinje. U savremenim objektima, u kojima se svinje drže, sve veća pažnja posvećuje se i kvalitetnoj ishrani koja podrazumeva adekvatan sadržaj vitamina i mikroelemenata.

Jedan od bitnih faktora vezanih za zdravlje svinja je i prisutvo dovoljnih količina cinka u organizmu.

Cink je prisutan u mnogim sistemima za unutrašnje lučenje i direktno utiče na metabolizam (varenje) hrane. Između ostalog, cink je sastojak karbo-anhidraze, alkalne fosfataze, ribonukleaze i DNA polimeraze. Neophodan je za normalnu sintezu proteina. Takođe je i sastojak insulina, te samim tim utiče i na metabolizam ugljenih hidrata.

Simptomi nedostatka cinka su smanjeni apetit i prirast, rane na koži (parakeratoza), dijareja, povraćanje i u najgorem slučaju  smrt.

Jedna od posledica kod krmača je smanjen broj prasadi i njihova telesna masa, a kod nerasta smanjena veličina i razvijenost testisa. Svinje sa nedostatkom cinka pokazuju i smanjenu aktivnost alkalne fosfataze u krvi.

Cink je važan i za imunitet svinja.

Deficit cinka može oštetiti imuni sistem izazivanjem atrofije štitaste žlezde.

Svinja koja ima parakeratozu, reaguje veoma brzo na adekvatno doziranje cinka. Apetit brzo raste i dolazi do poboljšanja izgleda kože. Takođe je uočljivo i napredovanje u težini, i to već u toku prve nedelje. Svinje se često mogu oporaviti od rana na koži i drugih simptoma za samo mesec dana.

Potreba za cinkom kod svinja je oko 50 ppm u hrani. Ako je nivo kalcijuma u hrani previsok, dodavanje 50 do 100 ppm cinka u obrok neće uvek potpuno sprečiti sporiji rast i lošu konverziju hrane povezanu sa parakeratozom, ali će sprečiti tipične rane na koži. Zbog toga je u određenim okolnostima potreban nivo od 100 do 150 ppm cinka. Međutim, u većini slučajeva i 100 ppm je sasvim dovoljno.

Cink u obrocima sa sojom, makom, susamom i drugim dodacima bogatim biljnim proteinima i ujedno fitinskom kiselinom, nesvarljiv je u crevnom traktu i ne može biti apsorbovan.

Dakle, cink u obrocima sa proteinskim hranivima biljnog nije pogodan za svinje. Srećom, prisutan je i u hranivima životinjskog porekla, kao što su mesno ili riblje brašno koje ne sadrže fitinsku kiselinu.

Ne postoji opasnost ako se svinjama u hrani daje do najviše 150 ppm cinka. Međutim, nivo od 2.000 ppm cinka može izazvati toksične efekte, uključujući smanjenje rasta, enteritis, artritis, gastritis i krvarenje u predelu mekih tkiva.

Posetite rubriku Ishrana svinja na sajtu www.isv.rs.   

Home Arhiva Vesti Aktuelno Jedan od značajnih faktora za uspešan metabolizam svinja

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!