Agresivno ponašanje nakon prašenja


Kod nekih prvopraskinja, ređe višepraskinja nekoliko dana nakon porođaja može se ispoljiti agresivno ponašanje i zloćudnost, naročito prvih 24 časa nakon prašenja.

Agresija može biti ispoljena kako prema prasadima, tako i prema ljudima koji se nalaze u objektu gde su krmače.

Uzrok ovakvog poremećaja ponašanja nije u potpunosti rasvetljen, ali se pretpostavlja da kod prvopraskinja postoji strah od novorođene prasadi, njihovog prisustva i cike.

Takođe, prisustvo nepoznatih osoba u objektu ili osoba koje pomažu pri prašenju može izazvati strah i agresiju kod krmača.

Agresivne krmače posle prašenja najpre ispoljavaju uznemirenost, često ustaju i ležu, ne daju prasadima da sisaju, gnječe prasad i uglavnom leže na stomaku. Sam čin napada na prasad odvija se iznenada. Posle kraćeg vremena krmače se smire, leže nezainteresovane za okolinu i većinom prihvataju prasad u toku dana ili sutradan.

Dok se krmače ne smire, prasad treba odvojiti, a povremeno ih puštati da sisaju na svakih sat-dva. Agresivnim krmačama se obično daju tzv. trankvilajzeri ili sedative, kao i oksitocin kako bi se smanjila nervoza.

(Izvor: Veterina.info)

Za više detalja obratite se stručnjacima ISV-a (www.isv.rs)

Home Arhiva Vesti Aktuelno Agresivno ponašanje nakon prašenja

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!