Gnječene žitarice za efikasnu ishranu goveda i svinja


Goveda, kojima se daju gnječene žitarice rastu isto, pa i brže od onih, koja dobijaju sušene žitarice. Brojne studije potvrđuju da mlečne krave konzumiranjem gnječenih žitarica daju veću količinu mleka za 10-15 odsto.

U slučaju preživara puna hranljiva vrednost gnječenih žitarica veća je od hranljive vrednosti sušenih žitarica.

Stvarna količina gnječenih žitarica upotrebljenih za hranjenje, odnosno količina iskorišćena za smešu veća je nego količina suvih žitarica, pošto je sadržaj suvih materija kod gnječenih žitarica niži. 

Inače, gnječene žitarice mogu se davati kao suve žitarice, dakle, prilikom hranjenja u potpunosti mogu zameniti suve žitarice.

Gnječene žitarice se same po sebi mogu davati svinjama. Idealne su za tečno hranjenje. Odstupanje od 8-10% suve materije u žitaricama u praksi nema uticaja na dnevni rast ili koeficijent iskorišćenosti.

Sadržaj vitamina E niži je u gnječenim nego u sušenim žitaricama. Gnječene žitarice kod hranjenja svinja u potpunosti mogu zameniti suve žitarice.

(Više detalja u rubrici Murska: http://www.isv.rs/index.php/sr/murska/savremena-tehnologija-gnjecenja)   

 

Home Arhiva Vesti Aktuelno Gnječene žitarice za efikasnu ishranu goveda i svinja

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!