Odlična rasa sa izuzetnim tovnim i klaničnim svojstvima


Durok je starija rasa američke domaće svinje, koja čini osnovu za mnoge mešovite rase komercijalnih svinja.

Rasa durok je nastala 1860. godine od više sojeva crvenih svinja koje su živele na prostoru Nju Jorka, Nju Džerzija i Masačusetsa. Durok je vremenom postao najzastupljenija rasa u Americi i Kanadi i sve popularnija u Evropi gde danas zauzima istaknuto mesto.

Današnji durok je velike konstitucije, duži, mesnatiji i plodniji od nekadašnjeg. Dosta je otporniji od ostalih mesnatih rasa. Leđna linija mu je ravna, eventualno blago izvijena. Sapi su razvijene. Može se pohvaliti čvrstim nogama, jakim i krupnijim kostima, pa je zato pogodna i za odgoj na pašnjacima.

Noge su duge i snažne. Boja kože i dlake može biti u različitim nijansama crvene, odnosno riđe.

Ovu rasu odlikuje nešto veći sadržaj masti u mišićima, što je kod novih selekcija, posebno evropskih, dodatno poboljšano. Ima dobra tovna i klanična svojstva pa se uglavnom koristi za poboljšanje drugih rasa u pogledu intramuskularne masti. Kombinuje se, između ostalog, sa rasama kod kojih je procenat masti manji.

U bogatoj ponudi priplodnih životinja firme ISV Feed&Consulting, nalaze se vrhunski primerci ove rase.

(Pogledajte rubrike Priplodne svinje i V.O. centar na sajtu www.isv.rs).

Home Arhiva Vesti Aktuelno Odlična rasa sa izuzetnim tovnim i klaničnim svojstvima

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!