Bolest oka kod goveda: keratokonjunktivitis

Zarazni keratokonjunktivitis (IBK) je infekcija oka kod goveda uzrokovana najčešće bakterijom Moraxella bovuis.

Bolest je izrazito zarazna i pojavljuje se u celom svetu. Najčešće se širi u uslovima intenzivne proizvodnje. Bolest napada pretežno mlade jedinke, a smrtnost se kreće od 10-70%. Osim goveda, mogu da obole i koze, ovce i divljač.

Pored Moraxelle, uzročnici mogu da budu i bakterije i rikecije iz rodova Mycoplasma i Neisseria.

Bolest se prenosi direktnim putem ili indirektno preko muva.

Keratokonjunktivitis je pretežno akutnog toka i brzo se širi. Mogu biti zahvaćeni jedno ili oba oka. Bolest je često praćena karakterističnim keratitisom i pojavom centralno postavljenog ožiljka na sredini rožnjače oko koje se počinje razvijati tzv. panus.

Ostali simptomi koji mogu da prate ovo oboljenje su poliartritis, infekcija vimena i materice, smanjen apetit i povećana telesna temperatura do 41°C, kao i smanjene količine mleka.

Od faktora za pojavu bolesti izdvajaju se preterano izlaganje suncu (UV zracima), povećana koncentracija prašine, suve biljke i velika vegetacija, koje mogu mehanički oštetiti oko, zatim prisustvo neke infekcije i nedostatak vitamina A.

Dijagnoza se bazira na karakterističnim promenama na oku i sistemskim poremećajima, nakon čega se izoluje uzročnik.

Terapija se uglavnom sprovodi antibioticima, a u zavisnosti od uzročnika mogu se koristiti tetraciklin, ampicilin, penicilin, gentamicin itd, a to, naravno, utvrđuje veterinar.

Home Arhiva Vesti Aktuelno Bolest oka kod goveda: keratokonjunktivitis

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!