Suština siliranja kukuruza

Leto je vreme kada se odgajivači stoke već spremaju za zimu. Određuju broj grla koja će gajiti tokom zimskog perioda i ujedno procenjuju koliko hrane će im biti potrebno. Jedan od načina pripremanja relativno jeftine i kvalitetne hrane je siliranje.

Optimalno vreme za siliranje cele biljke kukuruza je u periodu kada je sadržaj suve materije u silažnoj masi (stablo, list, klip, zrno) između 30 i 35%.

Sadržaj suve materije silažne mase se određuje na osnovu "mlečne linije".

"Mlečna linija" predstavlja prelaz voštanog dela zrna u mlečni. Da bi se utvrdilo mesto "mlečne linije" potrebno je obrati 4-5 klipova kukuruza, prelomiti ih i na prelomljenom delu potražiti mlečnu liniju koja je jasno vidljiva.

Ako se mlečna linija nalazi na polovini ili na dve trećine zrna, tada je sadržaj suve materije 30-35% i može se pristupiti siliranju.

Ako je "mlečna linija" na trećini zrna, sadržaj suve materije je ispod 30% i treba sačekati još nekoliko dana za siliranje.

Za pripremanje silaže od celog klipa ili vlažnog zrna, berbu kukuruza treba početi odmah posle stvaranja "crne tačke".

"Crna tačka" je tkivo koje sprečava dalje sakupljanje hranljivih materija u zrnu.

Njeno pojavljivanje je znak da je zrno fiziološki zrelo i da od tog trenutka počinje smanjivanje sadržaja vode u zrnu. U cilju  provere fiziološke zrelosti kukuruza, sa klipa se okruni nekoliko zrna. Ukoliko se posle laganog grebanja na mestu gde se zrno vezalo za oklasak pronađe crni sloj, to je znak da je zrno fiziološki zrelo, da se formirala "crna tačka" i da se može pristupiti siliranju.

Osnovna pravila za dobru silažu su:

- visina otkosa oko 25cm

- optimalna dužina sečke 9-12mm

- dobro sabijena masa u tzv. silo jami.

(Izvor: Agroinfotel)

Saznajte više detalja, posetite rubriku Silaža kukuruza na sajtu www.isv.rs!

Home Arhiva Vesti Aktuelno Suština siliranja kukuruza

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!