Zdrava voda uslov dobrih rezultata u stočarstvu

Voda, vazduh i hrana su tri osnovna činioca za održavanje života, produktivnosti i dobrog zdravstvenog stanja muznih krava. Potrebna količina vode u toku dana zavisi od načina ishrane, stanja uhranjenosti, starosti, godišnjeg doba i vremenskih prilika. Potrebe u vodi zavise od niza činilaca, a pre svega od vlažnosti vazduha, temperature vode, vrste hrane, produkcije mleka itd.

Za potrebe jedne krave pri stajskom načinu držanja potrebno je oko 50-80 litara vode dnevno. Količina vode koju treba dati kravi određuje se prema količini suve materije koju prima u dnevnom obroku. To znači da na svaki kilogram suve materije treba dati 4-6 litara vode.

Voda je regulator telesne toplote. Kroz pore izlučuje se voda u obliku znoja i vodene pare. Voda koja se upotrebljava za napajanje muznih krava mora da bude bez boje i mirisa, bistra, da ima prijatan i osvežavajući ukus. Njena temperatura bi trebalo da je oko 10-15 stepeni. Voda ne sme da sadrži patogene mikroorganizme, niti štetne hemijske materije.

U slučaju da je voda sumnjivog kvaliteta, potrebno je izvršiti dezinfekciju za koju se najčešće upotrebljava hlorni kreč. Dovoljna je jedna mala kašičica na 1.000 litara vode. Hlor se najpre rastvori u maloj količini, a zatim izlije u čitavu količinu vode. Ako je voda mutna ili veoma tvrda, treba nešto više hlornog kreča. Ukoliko pola sata posle dezinfekcije osećamo miris hlora, dezinfekcija je uspela.

Zdrava voda u stočarstvu je uslov dobrih rezultata.

Čak i kada se životinje pravilno hrane najboljom hranom, bez zdrave pitke vode nema dobre proizvodnje. Napajanje životinja zagađenom vodom predstavlja stalnu opasnost po njihovo zdravlje, a time i produktivnost, pogotovo krava muzara.

Danas se pouzdano zna da se preko zagađene vode prenose ne samo zarazne i parazitske bolesti, već takva voda može da izazove i trovanje raznim organskim i neorganskim toksinima, naročito ako je napajanje u potocima i rekama u koje se izlivaju otpadne vode. Zagađena voda može da prouzrokuje poremećaje u varenju, naročito u radu predželuca. Voda zagađena raspadnutim materijama višestruko je štetna zbog delovanja otrova (amonijak, nitrat, fosfati, sulfati).

Ovako zagađena voda izaziva promene u sastavu flore u organima za varenje goveda u prvom redu predželuca. Telad je naročito osetljiva na zagađenu vodu. Usled napajanja ovakvom vodom može da dođe do truljenja u buragu, do pojave katara sirišta i creva, polipa i dijareje.

Home Arhiva Vesti Aktuelno Zdrava voda uslov dobrih rezultata u stočarstvu

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!