Putevima napretka i modernizacije: i ove godine obavljen embriotransfer na farmi goveda Vojčena

Nakon veoma pozitivnih iskustava od prošle godine, na farmi goveda Vojčena i ovog puta obavljen je uspešan embriotransfer. Radi se o savremenom biotehnološkom metodu čija je suština presađivanje oplođenih jajnih ćelija.

Krava je oplođena pre desetak dana da bi sada iz nje bili izvađeni embrioni i obavljen njihov transfer u priplodne junice, koje su prethodno bile pripremljene za prijem embriona.

Ovaj postupak sproveo je poznati stručnjak iz Mađarske Tibor Zubor, uz asistenciju eksperata firme ISV Feed&Consulting.

Embriotransfer se danas primenjuje u mnogim evropskim zemljama, uglavnom  kod goveda. Metodom presađivanja embriona moguće je dobiti veći broj generacija teladi od genetski superiornijih roditelja, kao i veći broj blizanaca u znatno kraćim vremenskim intervalima, što je veoma značajno za povećanje količine mleka i mesa.

Metod embriotransfera sastoji se iz četiri faze. To su: izbor i pripremanje krava donatora i krava recipijenata embriona, uzimanje embriona iz materice krava donatora, čuvanje, kultivisanje, konzervisanje i transportovanje embriona izvan organizma krava i prenošenje, odnosno transplantacija embriona u matericu krave recipijenta. Sve četiri faze embriotransfera su podjednako važne. Pripremanje krava donatora sastoji se u hormonalnom izazivanju superovulacije i sinhronizacije estrusa posle čega sledi osemenjavanje.

Recepijenti, uglavnom junice takođe se hormonalnim tretmanom sinhrono dovode u estrus zajedno sa kravama donatorima. Prenošenje embriona u goveda obavlja se uglavnom beskrvnom metodom.

Najveći broj kvalitetnih embriona daju zdrave krave u srednjem dobu sa pravilnim ciklusom. Embriotransferom može da se  utiče na mnoge faktore od kojih zavisi genetski napredak, kao i intenziviranje selekcije dobijanjem većeg broja potomaka po kravi.

Proizvođači koji žele da se i na njihovoj farmi obavi embriotransfer, mogu da se obrate stručnjacima firme ISV Feed&Consulting putem kontakata na sajtu www.isv.rs

(Više fotografija u rubrici Galerija na sajtu www.isv.rs)    

Home Arhiva Vesti Aktuelno Putevima napretka i modernizacije: i ove godine obavljen embriotransfer na farmi goveda Vojčena

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!