Odgovarajuće držanje krava

Prilikom izgradnje ili adaptacije objekata za držanje krava tzv. vezanim sistemom često se javlja nedoumica u pogledu dimenzija i oblika kanala za stajnjak.

Oblik i dimenzije kanala zavise od drugih tehnološko - tehničkih rešenja, pre svega od: načina izđubrivanja, izbora dužine ležišta i korišćenja prostirke.

U malim stajama gde se primenjuje ručno iznošenje stajnjaka, kanali su najčešće u obliku polukružnih rigola širine 20-30 cm, dok su kod mehanizovanog načina izđubrivanja (potisne grede i sl.) kanali pravougaonog oblika širine 40-60 cm, u zavisnosti od opreme koja se ugrađuje.

Kod tečnog načina izđubrivanja, kanali su prekriveni rešetkom, širina kanala je 60-80 cm, a dubina 80 do 120 cm. Kod ovakvih kanala mora se obezbediti pad od kraja kanala prema sredini, uz primenu kaskada kako bi se obezbedilo samooticanje tečnog stajnjaka i negovo izbacivanje u jamu za lagerovanje tzv. osočare.

Dužina ležišta i  korišćenje prostirke su takođe jedan od bitnih faktora koji direktno utiču na određivanje dimenzija kanala za izđubrivanje prilikom njihove izgradnje. Kod dugog (220 cm i više) i srednje dugog ležišta (200-210 cm), kod kojeg se upotrebljava prostirka, grade se plitki kanali. Maksimalna dubina ovih kanala je 25 cm, ali su oni najčešće plići (10 cm). Širina ovih kanala je 50-60 cm. Ona se prilagođava nesmetanom kretanju sistema za izđubrivanje.

Kapacitet kanala treba da odgovara količini stajnjaka koji se prikuplja u vremenskom  intervalu od 12 sati. Kod kratkih (140-160 cm) i srednjih  ležišta (160-180cm) kod kojih se ne upotrebljava prostirka, grade se duboki kanali za izđubrivanje tečnog stajnjaka. Dubina kanala kreće se od 60-120 cm, a širina od 60-80 cm. Kod ovakvih kanala samooticanje je dobro do maksimalne dužine kanala od 40 m.

Duboki kanali su prekriveni rešetkom koja treba da obezbedi stabilno stajanje i ležanje grla. Rešetka se izrađuje od metala, livenog gvožđa ili čeličnih konsrukcija kako bi bez povijanja mogla izdržati teret grla.

(Izvor: Agroinfotel)

Home Arhiva Vesti Aktuelno Odgovarajuće držanje krava

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!