Na šta ukazuju deformacije na koži svinje?

Parakeratoza je nezarazna i hronična bolest svinja koja se ispoljava u vidi deformacija na koži. Pojavljuje se najčešće kod prasadi starosti od 2-5 meseci, koja se nalaze u tovu. Oboljenje nanosi velike ekonomske štete, pošto je iskorišćenost hrane nedovoljna, pa je samim tim i prirast slab.

Uzroci ove bolesti još uvek nisu u potpunosti ispitani. Smatra se da je jedan od uzroka nedostatak cinka, uz preterano veliki sadržaj kalcijuma, odnosno nepravilan odnos kalcijuma i fosfora. Nastanku bolesti doprinosi neuravnotežena ishrana prasadi suvom hranom, ribljim brašnom i drugim proteinskim hranivima.

Prvi simptom je smanjenje apetita i prirasta. Posle 1-2 nedelje pojavljuje se crvenilo, a nešto kasnije koža biva prekrivena krastama i rožnatim naslagama. Na tim mestima dlaka je nakostrešena i gruba, ima izgled kore drveta sa dubokim brazdama koje krvare. Naslage se lako skidaju i odvajaju od podloge. One su suve i mrke ili mrko sive boje. Promene se uglavnom lokalizuju u predelu stomaka, na unutrašnjim stranama butina, na donjim delovima zadnjih nogu, na leđima i oko korena ušiju. U pojedinim slučajevima bolest zahvata celo telo.

Obolele životnje pokazuju i druge simptome kao što su svrab, pojava proliva, gubitak težine i slično.

Dijagnozu nije lako postaviti jer se simptomi često razlikuju. Zbog toga je preporučljivo da stručno lice utvrdi činjenice davanjem cinka i praćenjem stanja nakon toga. Ako usled doziranja cinka dođe do poboljšanja, znači da se zaista radi o parakeratozi, nastaloj kao posledica nedostatka cinka u ishrani.   

Ova bolest se uspešno leči dodavanjem cink hlorida i sulfata. Poboljšanje nastupa nakon 20-40 dana od početka lečenja.

Naravno, potrebno je konsultovati se sa veterinarom. 

(Izvor: Poljosfera)

Za bliže informacije i savete obratite se stručnjacima firme ISV Feed&Consulting putem kontakata na sajtu www.isv.rs.  

Home Arhiva Vesti Aktuelno Na šta ukazuju deformacije na koži svinje?

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!