Odgovarajući uslovi za držanje krava

Pre nego što se pristupi izgradnji namenskog objekta za uzgoj stoke, neophodna je procena terena i odabir pogodne lokacije. Zato je za farmere najuputnije da se pridržavaju utvrđenih pravila, koja se pre svega zasnivaju na izboru podloga sa suvim i lako propusnim zemljištem, gde se podzemna voda nalazi na dubini većoj od 2 metra.

U vezi sa pomenutim treba izbegavati vlažne i močvarne terene, kao i mesta gde obližnja izvorišta mogu da ugrozavaju podlogu. Ukoliko nije moguće da se izbegnu takvi uslovi, terene treba najpre drenirati, što znači potpuno osušiti, a po potrebi nasuti odgovarajućim materijalom.

Poželjno je da izabrano zemljište bude krupno - zrnaste forme, ali nikako čisti pesak, a treba izbegavati i šljunak ukoliko je podloga isključivo od ovog materijala. Šumska zemljišta, kao i ona u kotlinama i blizinama reka takođe treba izbegavati, jer su nepovoljna za izgradnju staja.

Prema standardima odabrana lokacija za podizanje staja trebalo  bi da bude uzdignuta iznad okoline, sa blagim nagibom terena od 4%. Ovakvim izborom se izbegava mogućnost plavljenja i vlaženja staja, ukoliko postoji opasnost iz okoline. Zidovi  staja podignutih na uzdignutom terenu su suvlji, a funkcionisanje kanalizacije znatno olakšano. Jedan od bitnih uslova je svakako i blizina vode za potrebe uzgojnih životinja, koja mora biti hemijski i bakteriološki ispravna. Mora se raspolagati dovoljnim količinama vode za  napajanje životinja, kao i za proizvodne i higijenske potrebe, naročito kada su u pitanju objekti za muzne  krave.

Pored izbora  mesta, za stvaranje povoljnih mikroklimatskih  uslova u stajama od velikog značaja je pravac njenog postavljanja, odnosno pravac frontalne duže osovine staje ili pročelja.

Staja treba da bude postavljena tako da se što manje nekontrolisano rashlađuje, odnosno njeni duži zidovi treba da budu što manje izloženi stalnim vetrovima. Položaj staje mora da bude takav da omogući u što većoj meri delovanje direktnih sunčevih zraka. Jedno od bitnih načela prilikom izgradnje staje je duža osovina bude postavljena paralelno sa pravcem vetrova karakterističnih za dato klimatsko područje.

U našim uslovima treba težiti da objekti imaju severoistočni - jugozapadni smer.

(Izvor: Agroinfotel)

Home Arhiva Vesti Aktuelno Odgovarajući uslovi za držanje krava

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!