Sadrži magnezijum karbonat, kalcijum fosfat, natrijum fosfat, natrijum hlorid, jabučna vlakna, vermikulit, organske kiseline (sirćetna kiselina, jabučna kiselina, tartarska kiselina).
Proteini stočne hrane se, usled enzimskih procesa varenja u crevnom traktu razgrađuju na svoje gradivne elemente - aminokiseline, koje se kroz sluzokožu creva apsorbuju. Tako se organizam snabdeva aminokiselinama. One na kraju iz crevnog sadržaja mogu da se apsorbuju i u rektumu. Kasnije za tako nešto više nema mogućnosti.
Nad aminokiselinama u crevnom sadržaju, međutim, takoreći "parazitira" cela crevna flora koja vari proteine. Bakterije u crevima - uzročnici dezaminacije razgrađuju deo aminokiselina, uz pomoć enzima aminokiselina-oksidaza, koji proizvode. Procenjuje se da oko 30% proteina u stočnoj hrani ostaje neiskorišćeno, odlazi u nepovrat. INTERPHOS vezivanjem enzima aminokiselina-oksidaza može da smanji štetan proces razgradnje aminokiselina. Naime, pod dejstvom enzima aminokiselina-oksidaza mogu da nastanu toksične materije (kadaverin, putrescin, itd.) koje, apsorbujući se iz creva, truju organizam.
Oksidacija u velikoj meri može da smanji kvalitet, trajnost i efikasnost proizvedene stočne hrane. Oksidaciju izaziva kiseonik u vazduhu (vazduh sadrži 21% kiseonika), a to dejstvo pojačavaju međusobne interakcije komponenti stočne hrane. Destruktivni proces prouzrokovan oksidacijom, toliko je snažan da se vredne materije (npr. ulja, masti) u stočnoj hrani za kratko vreme (nekoliko sati) razgrađuju, dakle, ne mogu da budu iskorišćene.
Usled oksidacije one se pretvaraju u druge materije (npr. toksini, peroksidi) koje nanose štetu zdravlju životinja, kvare pokazatelje dnevnog prirasta i produktivnosti. Pošto destruktivni oksidativni proces, poput lančane reakcije, počinje još od mlevenja komponenata stočne hrane, potrebno je da se INTERPHOS (bipolarna mreža elemenata) što pre umeša u stočnu hranu kako bi se šteta i gubici izazvani procsom oksidacije, smanjili tokom proizvodnje i skladištenja stočne hrane.
Komponente INTERPHOS-a (kiseline prirodnog porekla, baze, mikroelementi) smanjuju gubitke usled oksidacije i povećavaju efikasnost hranljivih materija. Na taj način ispoljavaju povoljnije dejstvo nego sintetski antioksidansi i druge materije.
INTERPHOS sadrži prirodne materije, proizvod ispoljava svoje dejtsvo biološkim putem. Pruža maksimalnu bezbednost potrebnu za proizvodnju vrhunske stočne hrane i omogućava kvalitetnu ishranu životinja.
INTERPHOS je stabilizator stočne hrane na bazi organskih i mineralnih materija, koji deluje biološkim putem, uz aktivni bipolarni sadržaj mikroelemenata. INTERPHOS može bezbedno da se koristi u svim uslovima (u granulisanoj i brašnastoj stočnoj hrani, a može da se meša i u premikse). Lako se skladišti, otporan je na mineralne materije, termički je stabilan i nije pH-senzitivan.
INTERPHOS se sastoji od lantanoida sa vodećom biološkom funkcijom bipolarnih mikroelemenata, zatim od soli i kiselina. Ovi bipolarni mikroelementi u uzajamnoj reakciji sa kiselinama i bazama (solima) sprečavaju delovanje oksidaza, a posebno aminokiselina-oksidaza i istovremeno obezbeđuju veću dostupnost svih mikroelemenata koji se nalaze u stočnoj hrani.
INTERPHOS se od drugih sintetskih stabilizatora razlikuje i po tome što ne samo sprečava oksidaciju hrane, već ispoljava i zaštitno dejstvo na prirodnu crevnu floru i pospešuje formiranje laktobacilne flore.
Svoje biološko dejstvo INTERPHOS ispoljava, zahvaljujući kiselinama i bazama od kojih se ovaj proizvod sastoji, kao i pomenutim bipolarnim mikroelementima. Ove komponente zajednički sprečavaju delovanje enzima koji razaraju aminokiseline. Efekat onemogućavanja aminokiselina-oksidaza kod INTERPHOS-a višestruko je veći nego kod sintetskih materija.
Zbog pomenutih razloga, tokom unosa hrane stabilizovane INTERPHOS-om, iz raspoloživih proteina ostaje znatno više aminokiselina, koje nesmetano dospevaju u digestivni trakt, u krvotok i u ćelije organizma. Zahvaljujući tome, u stočnoj hrani možemo da smanjimo nivo proteina.
Više detalja u rubrici Ishrana svinja na sajtu www.isv.rs.