Koliko homeopatija može da pomogne u odgoju i lečenju životinja?

U na­u­ci se stal­no tra­že no­va re­še­nja či­ji je cilj una­pre­đe­nje sto­čar­ske pro­izvod­nje.

Ka­da je u pi­ta­nju zdra­vlje ži­vo­ti­nja, tra­ži se al­ter­na­ti­va upo­tre­bi an­ti­bi­o­ti­ka ko­ji mo­gu da budu ve­o­ma štet­ni, pa se se nji­ho­vo korišćenje sve vi­še ograni­ča­va.

Ho­me­o­pa­ti­ja pod­ra­zu­me­va ko­ri­šće­nje izrazito raz­bla­že­nih pre­pa­ra­ta ko­ji u se­bi sadr­že iza­zi­va­ča od­re­đe­nog sta­nja ili bo­le­sti, a osnov­ni za­da­tak im je da pod­stak­nu "imu­ni odgovor" or­ga­ni­zma i na taj način po­kre­nu pro­ces sa­mo­izle­če­nja. Naj­va­žni­ja od­li­ka ovih le­ko­va je da su bez­bed­ni za upo­tre­bu i potpu­no ne­ško­dlji­vi za ži­vot­nu sre­di­nu i živo­ti­nje.

U hu­ma­noj me­di­ci­ni je ovaj me­tod le­če­nja već uzeo ma­ha i u po­je­di­nim delovi­ma sve­ta pri­me­nju­je se ra­me uz ra­me s kla­sič­nom medi­ci­nom. Istraživa­nja o mo­gućno­sti prime­ne ho­me­o­pa­ti­je u sto­čar­stvu po­če­la su još po­čet­kom osam­de­se­tih go­di­na pro­šlog ve­ka i tra­ju do da­nas. Iako ih pra­te mno­ge kon­tro­ver­ze, pa se po­je­di­ni struč­nja­ci za­la­žu za nji­ho­vu pri­me­nu, dok su dru­gi iz­ri­či­to pro­tiv njih, ge­ne­ral­no pre­o­vla­da­va stav da ho­me­o­pa­ti­ja zavre­đu­je pa­žnju. Nje­na upotre­ba se po­seb­no pro­mo­vi­še u organskom stočar­stvu.

De­part­man za is­hra­nu i zdra­vlje ži­vo­ti­nja u Ka­se­lu, u Ne­mač­koj, spro­veo je ne­dav­no istra­ži­va­nje u ko­jem su upo­re­đe­ni re­zul­ta­ti dosa­da­šnjih ra­do­va u ko­ji­ma se is­pi­ti­vao uticaj ho­me­o­pat­skih le­ko­va na zdra­vlje ži­voti­nja.

U ob­zir su uze­ta 52 ra­da od ko­jih je 34 rađeno na go­ve­di­ma, 12 na svi­nja­ma, a u preostalih šest bi­la je uklju­če­na ži­vi­na. Is­tra­ži­va­nji­ma su bi­le ob­u­hva­će­ne far­me na kojima vla­da­ju slič­ni, upo­re­di­vi uslo­vi u skla­du s pra­vi­li­ma EU.

Ho­me­o­pat­ski le­ko­vi su pri­me­nji­va­ni na tri na­či­na, pre­ven­tiv­no, te­ra­pij­ski i u pe­ri­o­du ka­da se ne­ka bo­lest po­ja­vi­la u sta­du, ali još ni­je do­šlo do ispoljavanja kli­nič­kih simp­to­ma na svim ži­vo­ti­nja­ma. Naj­ve­ći broj stu­di­ja, čak 30, bio je usme­ren na is­pi­ti­va­nje pre­ven­tiv­nog de­lo­va­nja ho­me­o­pat­skih lekova.

Pre­ma re­zul­ta­ti­ma is­tra­ži­va­nja, u 54 od­sto slu­ča­je­va ho­me­o­pa­ti­ja je do­ve­la do po­boljša­nja zdrav­stve­nog sta­tu­sa ži­vo­ti­nja u po­re­đe­nju sa gru­pom ko­ja je do­bi­ja­la pla­ce­bo.

U 42 od­sto slu­ča­je­va ni­je pri­me­će­no po­boqljša­nje, a u če­ti­ri od­sto na­uč­ni­ci ni­su mo­gli da iz­ve­du za­klju­čak. Na le­če­nje ovom me­to­dom naj­bo­lje su reagova­le svi­nje, a kod go­ve­da i ži­vi­ne je to bi­lo is­po­lje­no u ma­njoj me­ri.

Iako je ho­me­o­pa­ti­ja po­ka­za­la po­zi­tiv­no dej­stvo u ve­ćem bro­ju slu­ča­je­va, još uvek se ra­di o ma­lom bro­ju ura­đe­nih stu­di­ja da bi se mo­gao iz­ve­sti ge­ne­ral­ni za­klju­čak o oprav­da­no­sti upo­tre­be ovih le­ko­va.

Osim to­ga, tre­ba­lo bi po­no­vi­ti stu­di­je ko­je su da­le po­zi­tiv­ne re­zul­ta­te i to vi­še pu­ta, u razli­či­tim uslo­vi­ma, ka­ko bi za­ključ­ci bi­li va­lid­ni.

(Izvori: Poljoprivrednik i Poljosfera) 

Home Arhiva Vesti Aktuelno Koliko homeopatija može da pomogne u odgoju i lečenju životinja?

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!