Aktuelno

Neophodno ublažavanje simptoma toplotnog stresa goveda

Ekstremno visoke temperature su pravi alarm za sve farmere koji se bave proizvodnjom mleka i koji na svojim gazdinstvima imaju visokoproduktivna mlečna grla.

Prvi mogući vidljivi simptomi toplotnog stresa su slabija konzumacija hrane, veće potrebe za pijaćom vodom, te opadanje proizvodnje mleka i slabiji prirast.

 

Pogodni uslovi za držanje krava

Pre nego što se pristupi izgradnji namenskog objekta za uzgoj stoke, neophodna je procena terena i odabir pogodne lokacije.

Zato je za farmere najuputnije da se pridržavaju utvrđenih pravila, koja se pre svega zasnivaju na izboru podloga sa suvim i lako propusnim zemljištem, gde se podzemna voda nalazi na dubini većoj od 2 metra.

 

REFERENCE

Faktor koji neposredno utiče na konzumaciju kod svinja

Veliki broj faktora utiče na konzumaciju hrane uključujući energetsku vrednost smeša, ambijentalnu temperaturu, imunološki status, gustinu naseljenosti, pol, genetsku naslednost, ukus i miris hrane.

Mnogi od ovih faktora mogu da se kontrolišu pravilnom organizacijom. To uključuje i izbor aromatičnih materija.

Ukus hrane ima veliki uticaj na ishranu svinja jer su te životinje prilično probirljive.

Ukoliko ukus hrane nije primamljiv za životinju, svinja će je konzumirati u manjim količinama ili će je izbegavati. Aromatične materije su aditivi, formulisani sa ciljem korekcije ukusa i mirisa hrane radi većeg stepena konzumacije.

 


Veliki broj faktora utiče na konzumaciju hrane uključujući energetsku vrednost smeša, ambijentalnu temperaturu, imunološki status, gustinu naseljenosti, pol, genetsku naslednost, ukus i miris hrane.

Mnogi od ovih faktora mogu da se kontrolišu pravilnom organizacijom. To uključuje i izbor aromatičnih materija.

Ukus hrane ima veliki uticaj na ishranu svinja jer su te životinje prilično probirljive.

Ukoliko ukus hrane nije primamljiv za životinju, svinja će je konzumirati u manjim količinama ili će je izbegavati. Aromatične materije su aditivi, formulisani sa ciljem korekcije ukusa i mirisa hrane radi većeg stepena konzumacije. U skorije vreme, postoje laboratorijski proizvedeni sastojci, koji imitiraju mnoga prirodna hraniva.

U nekim eksperimentima pokazalo se da i sintetski aromatici mogu da nadomeste prirodne i da u ishrani svinja poboljšavaju ukus i miris hrane, a konsekventno i proizvodne performanse.

Njihovom upotrebom olakšava se prelazak sa jedne vrste smeša na drugu, kakav je, recimo, slučaj kod odbijene prasadi gde se koristi stimulacija ukusa i mirisa mleka krmače, ali i stimuliše konzumacija i konverzija hrane.

(Izvor: Agroinfotel)

Jedno je sigurno: proizvodi iz ponude ISV-a imaju ukus kome nijedna svinja ne može odoleti. (Pogledati rubriku Ishrana svinja na sajtu www.isv.rs). 

Home Aktuelno Faktor koji neposredno utiče na konzumaciju kod svinja

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!