Jedan od glavnih faktora koji utiču na konzumaciju hrane

Veliki broj faktora utiče na konzumaciju hrane uključujući energetsku vrednost smeša, ambijentalnu temperaturu, imunološki status, gustinu naseljenosti, pol, genetsku naslednost, ukus i miris hrane.

Mnogi od ovih faktora mogu da se kontrolišu pravilnom organizacijom. To uključuje i izbor aromatičnih materija.

Ukus hrane ima veliki uticaj na ishranu svinja jer su te životinje prilično probirljive.

 


Veliki broj faktora utiče na konzumaciju hrane uključujući energetsku vrednost smeša, ambijentalnu temperaturu, imunološki status, gustinu naseljenosti, pol, genetsku naslednost, ukus i miris hrane.

Mnogi od ovih faktora mogu da se kontrolišu pravilnom organizacijom. To uključuje i izbor aromatičnih materija.

Ukus hrane ima veliki uticaj na ishranu svinja jer su te životinje prilično probirljive.

Ukoliko ukus hrane nije primamljiv za životinju, svinja će je konzumirati u manjim količinama ili će je izbegavati. Aromatične materije su aditivi, formulisani sa ciljem korekcije ukusa i mirisa hrane radi većeg stepena konzumacije. U skorije vreme, postoje laboratorijski proizvedeni sastojci, koji imitiraju mnoga prirodna hraniva.

U nekim eksperimentima pokazalo se da i sintetski aromatici mogu da nadomeste prirodne i da u ishrani svinja poboljšavaju ukus i miris hrane, a konsekventno i proizvodne performanse.

Njihovom upotrebom olakšava se prelazak sa jedne vrste smeša na drugu, kakav je, recimo, slučaj kod odbijene prasadi gde se koristi stimulacija ukusa i mirisa mleka krmače, ali i stimuliše konzumacija i konverzija hrane.

(Izvor: Agroinfotel)

Jedno je sigurno: proizvodi iz ponude ISV-a imaju ukus kome nijedna svinja ne može odoleti. (Pogledati rubriku Ishrana svinja na sajtu www.isv.rs).