Aktuelno

Ispoljavanje osetljivosti i stresa kod svinja

Jedinke pojedinih rasa svinja mogu ispoljiti različiti stepen osetljivosti na dejstvo raznih stresora iz okoline, što može predstavljati značajan zdravstveni i ekonomski problem.

Usled stresa kod svinja može nastati naglo uginuće ili pojava bledog, mekanog i vodnjikavog mesa, što nanosi velike štete.

 

Glavni uzroci gubitka težine kod krmača

Pored različitih poremećaja zdavstvenog stanja na početku laktacije, kod nekih krmača doilja nastaje progresivno mršavljenje kao posledica dugotrajnog nedostatka apetita, ali bez drugih uočljivih simptoma bolesti.

 

Značaj kvalitetne ishrane teladi nakon odlučivanja

Krajem perioda prelazne ishrane telad se odlučuju od majke, odnosno od dalje ishrane tečnom hranom. Za ovu osetljivu "tehnološku operaciju" telad se blagovremeno pripremaju ranim navikavanjem na konzumiranje koncentrovane i kabaste hrane, a ograničavanjem količine tečne hrane.

 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE

 

REFERENCE

Proizvod za ublažavanje toplotnog stresa i bolji učinak kod krava

Improferm je proizvod koji povećava efikasnost imunološkog sistema i sistema za varenje, te na taj način doprinosi boljem učinku životinja. Poboljšava fermentaciju i varenje u buragu i stvara povoljniju sredinu za mikroorganizme.

Pod dejstvom Improferma u buragu se menja odnos populacija mikroorganizama.

Improferm je proizvod koji povećava efikasnost imunološkog sistema i sistema za varenje, te na taj način doprinosi boljem učinku životinja. Poboljšava fermentaciju i varenje u buragu i stvara povoljniju sredinu za mikroorganizme.

Pod dejstvom Improferma u buragu se menja odnos populacija mikroorganizama. Te promene rezultuju efikasniji energetski metabolizam i utiču na povećanu proizvodnju mleka. U periodu pre telenja pozitivni efekti Improferma kod krava su: smanjena koncentracija ketona u krvi, povećan nivo glukoze u krvnom serumu i smanjena učestalost pojave ketoze.

Kvasci mogu da utiču na povećanje korisne mikroflore buraga, troše kiseonik u buragu i na taj način podstiču stvaranje i održavanje anaerobne sredine u buragu. To naročito pogoduje rastu broja mikroorganizama koji razgrađuju celulozu. Njihova važna karakteristika je da razgrađuju proste šećere (monosaharide) i mlečnu kiselinu u tečnosti buraga. Na taj način može da se predupredi ili ublaži smanjenje pH vrednosti tečnosti buraga pa se samim tim, smanjuje rizik od acidoze buraga i opšte metaboličke acidoze.

Kvasci stimulišu i razmnožavanje bakterija mlečne kiseline, a usled njene razgradnje dolazi do povećanja pH vrednosti, što smanjuje opasnost nastanka acidoze buraga.

Manan-oligosaharidi su nesvarljivi ugljeni hidrati koji potiču iz ćelijskog zida kvasca. Razmnožavanje štetnih mikroorganizama sprečavaju tako što pomoću manana vezuju one bakterije koje bi došle u kontakt sa sluzokožom creva. Pošto digestivni enzimi bakterija nisu u stanju da razgrade manan-oligosaharide, prilepljujući se za njih, prolaze kroz sistem za varenje i izlučuju se iz organizma. Manan-oligosaharidi, osim sposobnosti vezivanja bakterija, jačaju i efikasnost imunološkog sistema. Zahvaljujući ovim pozitivnim efektima, dolazi do poboljšanja fiziološke i funkcionalne aktivnosti digestivnog trakta, a samim tim, i do boljeg učinka životinja.

Biljni ekstrakt daje prijatan začinski ukus stočnoj hrani, što se odražava na apetit životinje i automatski utiče na bolju iskorišćenost hrane. Komponente ovih proizvoda kod životinja stmulišu proizvodnju pljuvačke, obezbeđujući  održavanje optimalne pH vrednosti tečnosti buraga, kao i povoljniju razgradnju strukturnih (NDF, ADF) i nestrukturnih ugljenih hidrata (skrob) u buragu.

Dobra snabdevenost selenom smanjuje učestalost zadržavanja posteljice i upale vimena. Najupadljiviji simptomi nedostatka selena kod krava muzara upravo su smanjenje reproduktivne sposobnosti, odnosno zadržavanje posteljice. Rešenje je u davanju organskog selena.

Biološka uloga vitamina E je višestruka. Kao biološki antioksidans važnu ulogu ima u održavanju normalnih bioloških funkcija ćelijskih membrana. Čvrsta je veza između prisustva vitamina E i selena, kao i  funkcionisanja enzima glutationske peroksidaze, koji takođe ima antioksidativna svojstva. Mogu da nadoknađuju i nadomeste jedni druge u oksidativno-reprodukcionim procesima koji se odigravaju u ćelijama. U slučaju nedovoljne snabdevenosti istima, mogu da se nagomilaju reprodukcioni poremećaji, postane učestalije zadržavanje posteljice i raste indeks osemenjavanja. 

Preporuka:
- preventiva ketoze kod krava muzara, povećanje količine mleka i bolja iskorišćenost hrane.

- povećan rast telesne težine i bolja iskorišćenost hrane kod tovnih goveda, priplodne junadi i ovaca.

Primena:

- peroralna; umešati u stočnu hranu.

Doziranje:

Krave muzare: 3-4 nedelje pre očekivanog telenja 0,25 kg Improferma/krava/dan, radi privikavanja. Nakon telenja, u prvoj trećini laktacije, imajući u vidu konzumiranje hrane: 0,50 kg Improferma/krava/dan.

Tovna goveda: Od početka preživanja do telesne težine od 250 kg: 0,25 kg Improferma/životinja/dan; iznad telesne težine od 250 kg: 0,50 kg Improferma/životinja/dan. Preporučljivo je uvesti period privikavanja od 3-4 nedelje u kome je maksimalna doza 0,25 kg Improferma/životinja/dan.

Improferm u značajnoj meri doprinosi i ublažavanju toplotnog stresa kod krava.

Posetite rubriku Ishrana goveda na sajtu www.isv.rs.

Home Aktuelno Proizvod za ublažavanje toplotnog stresa i bolji učinak kod krava

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!