Aktuelno

Ispoljavanje osetljivosti i stresa kod svinja

Jedinke pojedinih rasa svinja mogu ispoljiti različiti stepen osetljivosti na dejstvo raznih stresora iz okoline, što može predstavljati značajan zdravstveni i ekonomski problem.

Usled stresa kod svinja može nastati naglo uginuće ili pojava bledog, mekanog i vodnjikavog mesa, što nanosi velike štete.

 

Glavni uzroci gubitka težine kod krmača

Pored različitih poremećaja zdavstvenog stanja na početku laktacije, kod nekih krmača doilja nastaje progresivno mršavljenje kao posledica dugotrajnog nedostatka apetita, ali bez drugih uočljivih simptoma bolesti.

 

Značaj kvalitetne ishrane teladi nakon odlučivanja

Krajem perioda prelazne ishrane telad se odlučuju od majke, odnosno od dalje ishrane tečnom hranom. Za ovu osetljivu "tehnološku operaciju" telad se blagovremeno pripremaju ranim navikavanjem na konzumiranje koncentrovane i kabaste hrane, a ograničavanjem količine tečne hrane.

 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE

 

REFERENCE

Dinamičan razvoj svinjarstva na svetskom nivou

Produktivnost svinja u svetu dostigla je nivo za koji se do skoro smatralo da je biološki limitiran.

S obzirom da u proizvodnji svinja najveći deo ukupnih izdataka otpada na troškove ishrane, neke zemlje imaju znatno profitabilniju proizvodnju, kao što su SAD i Kanada, gde je cena hraniva za svinje znatno niža.

Produktivnost svinja u svetu dostigla je nivo za koji se do skoro smatralo da je biološki limitiran.

S obzirom da u proizvodnji svinja najveći deo ukupnih izdataka otpada na troškove ishrane, neke zemlje imaju znatno profitabilniju proizvodnju, kao što su SAD i Kanada, gde je cena hraniva za svinje znatno niža.

Pored toga, danas postoji efikasan odgajivačko-selekcijski rad sa tačnom procenom priplodne vrednosti grla i svaki farmer u zavisnosti od cilja proizvodnje, bilo da se radi o povećanju dnevnog prirasta i kvaliteta mesa ili povećanju procenta mesa, može kupiti odgovarajući genetski materijal.

Ubrzano je širenje adekvatne genetske osnove, s obzirom da se od jednog kvalitetnog nerasta primenom tehnologije veštačkog osemenjavanja godišnje može dobiti i do 3.000 prasadi.

Poslednjih godina prisutna je tendecija ukrupnjavanja farmi uz istovremeno povećanje broja svinja. Razloge, između ostalog, treba tražiti u smanjenju fiksnih troškova, kao i u mogućnosti lakšeg obezbeđivanja sredstava za nabavku potrebne opreme za tretman stajnjaka.

Time se obezbeđuje stalno smanjenje cene svih proizvoda, uz konstantan visok stepen organizovanosti proizvodnje i visok nivo obrazovanosti radnika.

Zemlje EU od 1989. koriste jedinstvenu klasifikaciju zaklanih svinja "SEUROP" na temelju sadržaja mesa u polutkama. Pored toga, dopušteno je da svaka zemlja članica, prema svom nahođenju uvede i dodatne elemente ocenjivanja. Osim toga, obavezno je prisustvo veoma rigoroznih zakona o zaštiti čovekove sredine počev od mesta, lokacije farme pa do načina tretmana stajnjaka putem nadzemnih betonskih laguna, sa instaliranim aeratorima, uz obavezu da budu pokrivene.

U Evrpskoj uniji je donet i zakon o dobrobiti životinja "Welfare" sa ciljem da svinje ispolje sve svoje prirodne instinkte, uz smanjenje broja životinja po jedinici površine, što podrazumeva, između ostalog, pašnjački način držanja svinja, sa montažnim nadstrešnicama, gde se krmače sa prasadima drže u specijalnim kućicama, bilo na pašnjaku ograđenom električnom ogradom ili na prostoru u okviru farme. Sprovodi se i grupno držanje suprasnih krmača i upotreba slame, omogućava se veća površina po jednom grlu i promoviše se korišćenje priručnih i specijalnih igračaka za svinje u cilju sprečavanja stresa (poslednjih godina često se pominje "upravljanje stresom na farmama svinja").

Upotrebljava se video nadzor u objektima za svinje, radi što manjeg ljudskog prisustva, a samim tim i manjeg uznemiravanja svinja. Danas se industrijska proizvodnja svinja oslanja na upotrebu savremene mehanizacije i automatizacije procesa uz primenu

robota odnosno, elektronike i računarske tehnike u ishrani i kontroli, primenom automatskih elektronskih hranilica i kontrole ambijentalnih uslova putem upotrebe raznih sistema ventilacije.

Zbog svega navedenog, proizvodnja svinjskog mesa u svetu beleži konstantan rast. Tako je od 1970. do danas povećana proizvodnja svinjskog mesa za više od 260%. Uporedo sa tim, rastao je uvoz i izvoz svinjskog mesa. Izvoz je povećan za više od 450%, a uvoz za 500%. Azija je najveći regionalni proizvođač svinja (više od 50%). Najveći uzgajivač je Kina (polovina svetskog broja). Najveći regionalni uvoznik svinjskog mesa je Evropa. Najintenzivniji izvoz svinjskog mesa po kontinentima je ostvaren je u Severnoj, Južnoj i Centralnoj Americi.

Vodeće zemlje po izvozu svinjskog mesa su Holandija i Danska, a po uvozu Nemačka i Japan.

(Izvor: Poljoprivreda.info)

Home Aktuelno Dinamičan razvoj svinjarstva na svetskom nivou

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!