Aktuelno

Posledice deficita ključnog vitamina A kod svinja

Bolesti nastale usled nestašice vitamina najviše dolaze do izražaja u savremenom odgoju životinja koje se zbog tehnoloških zahteva odvajaju od prirodnih uslova i stavljaju u veštačke uslove života.

Svi vitamini imaju svoju ulogu i značaj. Jedan od najbitnijih, ključnih vitamina svakako je vitamin A.

Ispoljavanje osetljivosti i stresa kod svinja

Jedinke pojedinih rasa svinja mogu ispoljiti različiti stepen osetljivosti na dejstvo raznih stresora iz okoline, što može predstavljati značajan zdravstveni i ekonomski problem.

Usled stresa kod svinja može nastati naglo uginuće ili pojava bledog, mekanog i vodnjikavog mesa, što nanosi velike štete.

 

Glavni uzroci gubitka težine kod krmača

Pored različitih poremećaja zdavstvenog stanja na početku laktacije, kod nekih krmača doilja nastaje progresivno mršavljenje kao posledica dugotrajnog nedostatka apetita, ali bez drugih uočljivih simptoma bolesti.

 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE

 

REFERENCE

Blagi rast cena na berzi uz "gratis lager"

Tokom protekle nedelje ukupan promet na novosadskoj produktnoj berzi obuhvatao je 1.750 tona robe, a finansijska vrednost iznosila je 35.607.000,00 dinara.

U odnosu na prethodnu nedelju, obim prometa bio je manji za 11,39%, dok je vrednost prometovane robe bila niža za 19,57%.

Tokom protekle nedelje ukupan promet na novosadskoj produktnoj berzi obuhvatao je  1.750 tona robe, a finansijska vrednost iznosila je 35.607.000,00 dinara. U odnosu na prethodnu nedelju, obim prometa bio je manji za 11,39%, dok je vrednost prometovane robe bila niža za 19,57%.

Kukuruzom se trgovalo sa klauzulom "gratis lager do kraja marta" u cenovnom rasponu od 15,80 do 15,90 din/kg (bez PDV-a).

Cena pšenice iznosila je 16,20 din/kg sa klauzulom "gratis lager do kraja marta".

Prosečna cena soje bila je 44,80 dinara po kilogramu (bez PDV-a), sa klauzulom "gratis lager do kraja marta i do sredine aprila".  

Na čikaškoj berzi, u odnosu na prethodnu nedelju, pšenica je poskupela za 12,02%, a soja je za 2,46%.

U Budimpešti je, u odnosu na prethodnu sedmicu, cena kukuruza pala za 0,23%.

U Parizu je pšenica poskupela za 3,40%, a kukuruz za 1,14%.

Home Aktuelno Blagi rast cena na berzi uz "gratis lager"

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!