Aktuelno

Ispoljavanje osetljivosti i stresa kod svinja

Jedinke pojedinih rasa svinja mogu ispoljiti različiti stepen osetljivosti na dejstvo raznih stresora iz okoline, što može predstavljati značajan zdravstveni i ekonomski problem.

Usled stresa kod svinja može nastati naglo uginuće ili pojava bledog, mekanog i vodnjikavog mesa, što nanosi velike štete.

 

Glavni uzroci gubitka težine kod krmača

Pored različitih poremećaja zdavstvenog stanja na početku laktacije, kod nekih krmača doilja nastaje progresivno mršavljenje kao posledica dugotrajnog nedostatka apetita, ali bez drugih uočljivih simptoma bolesti.

 

Značaj kvalitetne ishrane teladi nakon odlučivanja

Krajem perioda prelazne ishrane telad se odlučuju od majke, odnosno od dalje ishrane tečnom hranom. Za ovu osetljivu "tehnološku operaciju" telad se blagovremeno pripremaju ranim navikavanjem na konzumiranje koncentrovane i kabaste hrane, a ograničavanjem količine tečne hrane.

 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE

 

REFERENCE

Najznačajniji vitamini u ishrani krava

Poznavanje osnovnih principa ishrane mlečnih grla je neophodno za postizanje dobrih rezultata u proizvodnji, kao i održavanje životinja u dobroj kondiciji.

Nekada se smatralo da organizam goveda za svoje potrebe iz hrane treba pre svega da dobije: ugljene hidrate, masti, belančevine i mineralne materije.

Poznavanje osnovnih principa ishrane mlečnih grla je neophodno za postizanje dobrih rezultata u proizvodnji, kao i održavanje životinja u dobroj kondiciji.

Nekada se smatralo da organizam goveda za svoje potrebe iz hrane treba pre svega da dobije: ugljene hidrate, masti, belančevine i mineralne materije.

Kasnije je utvrđeno da su organizmu za normalno funkcionisanje itekako potrebne i neke druge organske materije, konkretno vitamini.
Vitamini su specifična organska jedinjenja potrebna u relativno malim količinama za održavanje normalnih funkcija organizma, adekvatan rast, dobro zdravlje i reprodukciju.

Svaki pojedinačni vitamin ima specifičnu i nezamenljivu ulogu.

Oni nemaju posebnu energetsku vrednost, ali su, utičući na brojne fiziološke funkcije, neophodni za obezbeđivanje dobrog zdravlja.

Potrebe u vitaminima se izražavaju u mg ili u internacionalnim (IJ), odnosno međunarodnim jedinicama (MJ).

Dele se na vitamine rastvorljive u: mastima (A, D, E i K) i u vodi (vitamini B kompleksa i vitamin C).
Izvori vitamina za goveda su hrana, mikrobiološka sinteza u digestivnim organima i sinteza u telu. Najveći broj vitamina unosi se hranom.

Mikrobiološki se sintetišu vitamini B kompleksa i vitamin K. Vitamin C se sintetiše u koži.

Svaki vitamin u telu obavlja specifičnu ulogu. Vitamin A učestvuje u održavanju normalnog vida, vitamin D povećava apsorpciju kalcijuma, vitamin E poseduje svojstva biološkog antioksidansa, a vitamin K ucestvuje u koagulaciji krvi.

Unošenje preterano velikih količina vitamina može da dovede do trovanja, gubitka apetita i drugih neželjenih simptoma. (Izvor: Agropartner)

Optimalnu količinu vitamina sadrže proizvodi u ponudi ISV-a. (Pogledati rubriku Ishrana goveda na sajtu www.isv.rs).   

Home Aktuelno Najznačajniji vitamini u ishrani krava

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!