Aktuelno

Ispoljavanje osetljivosti i stresa kod svinja

Jedinke pojedinih rasa svinja mogu ispoljiti različiti stepen osetljivosti na dejstvo raznih stresora iz okoline, što može predstavljati značajan zdravstveni i ekonomski problem.

Usled stresa kod svinja može nastati naglo uginuće ili pojava bledog, mekanog i vodnjikavog mesa, što nanosi velike štete.

 

Glavni uzroci gubitka težine kod krmača

Pored različitih poremećaja zdavstvenog stanja na početku laktacije, kod nekih krmača doilja nastaje progresivno mršavljenje kao posledica dugotrajnog nedostatka apetita, ali bez drugih uočljivih simptoma bolesti.

 

Značaj kvalitetne ishrane teladi nakon odlučivanja

Krajem perioda prelazne ishrane telad se odlučuju od majke, odnosno od dalje ishrane tečnom hranom. Za ovu osetljivu "tehnološku operaciju" telad se blagovremeno pripremaju ranim navikavanjem na konzumiranje koncentrovane i kabaste hrane, a ograničavanjem količine tečne hrane.

 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE

 

REFERENCE

Gnječenje i bezbedno skladištenje žitarica

Uz pomoć tehnologije gnječenja na ekonomičan način može da se proizvede kvalitetna hrana za stoku i živinu. Zahvaljujući smanjenim ulaganjima (sušenje, skladištenje), kao i redukovanju troškova energije (gorivo, struja) povećava se rentabilnost proizvodnje. Troškovi gnječenih žitarica znatno su niži od troškova sušenih žitarica.

Uz pomoć tehnologije gnječenja na ekonomičan način može da se proizvede kvalitetna hrana za stoku i živinu. Zahvaljujući smanjenim ulaganjima (sušenje, skladištenje), kao i redukovanju troškova energije (gorivo, struja) povećava se rentabilnost proizvodnje. Troškovi gnječenih žitarica znatno su niži od troškova sušenih žitarica.

Gnječene žitarice su bez dodatne prerade spremne za ishranu. Neposredno iz skladišne jedinice same po sebi mogu poslužiti kao stočna hrana, a u slučaju goveda i kao sastavni deo smeše ili kod svinja u formi tečnog hraniva.

Siliranje žitarica putem gnječenja bazirano je na fermentaciji, koju pokreću bakterije mlečne kiseline. Pogodna sredina za fermentaciju mlečne kiseline može se obezbediti smanjenjem pH vrednosti gnječenih žitarica na 4 i stvaranjem anaerobnih uslova. 

Sušenje: žitarice se suše do vlažnosti ne veće od 14 procenata. To je tradicionalan i siguran metod skladištenja na duže staze. Nedostaci su: visoki troškovi i veliki sadržaj nečistoće mlevenih sušenih žitarica.

Gnječenje: žitarice se prikupljaju iznad 25 odsto vlage, pre potpunog zrenja, da bi se zatim u anaerobnim uslovima obavilo gnječenje i siliranje, uz primenu preparata SalCurb K2 liquid i SalCurb K4 liquid proizvođača KEMIN Europa.

Konzervisanje celih vlažnih žitarica: prikupljaju se žitarice sa procentom vlage između 15 i 25 odsto, a potom se obavlja konzervisanje putem proizvoda MycoCurb liquid i MycoCurb ES liquid, kako bi se sprečilo kvarenje usled plesni i kvasnih gljiva. Skladištenje žitarica obavlja se u anaerobnim uslovima.   

Siliranje celih žitarica: nakon prikupljanja celih zrna žitarica, odmah se pristupa siliranju putem proizvoda SalCurb K2 liquid i SalCurb K4 liquid.

(Više detalja u rubrici Murska, na sajtu www.isv.rs)

Home Aktuelno Gnječenje i bezbedno skladištenje žitarica

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!