Aktuelno

Mikroorganizmi koji ugrožavaju zdravlje preživara, a povremeno i svinja

Šuštavac je akutna zarazna bolest goveda, ovaca i koza starosti 3 meseca do 2 godine. Svinje mogu retko da obole, dok konji i čovek ne obolevaju.

Bolest se karakteriše opštom intoksikacijom organizma, promenama u mišićima ekstremiteta, pojavom edema i nakupljanjem gasa u vezivnom, međumišićnom i potkožnom tkivu koja na pritisak šušte, zbog čega je oboljenje i dobilo ovaj naziv. 

Posledice deficita ključnog vitamina A kod svinja

Bolesti nastale usled nestašice vitamina najviše dolaze do izražaja u savremenom odgoju životinja koje se zbog tehnoloških zahteva odvajaju od prirodnih uslova i stavljaju u veštačke uslove života.

Svi vitamini imaju svoju ulogu i značaj. Jedan od najbitnijih, ključnih vitamina svakako je vitamin A.

Ispoljavanje osetljivosti i stresa kod svinja

Jedinke pojedinih rasa svinja mogu ispoljiti različiti stepen osetljivosti na dejstvo raznih stresora iz okoline, što može predstavljati značajan zdravstveni i ekonomski problem.

Usled stresa kod svinja može nastati naglo uginuće ili pojava bledog, mekanog i vodnjikavog mesa, što nanosi velike štete.

 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE

 

REFERENCE

Veliki značaj govedarstva u svetu

Poljoprivredna proizvodnja ima ogroman uticaj na svetsku privredu, a u uslovima ukupne poljoprivredne proizvodnje stočarstvo je vodeća grana. U razvijenijim zemljama Evrope, kao što su Danska i Holandija, govedarstvo učestvuje sa 50-60% u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Poljoprivredna proizvodnja ima ogroman uticaj na svetsku privredu, a u uslovima ukupne poljoprivredne proizvodnje stočarstvo je vodeća grana. U razvijenijim zemljama Evrope, kao što su Danska i Holandija, govedarstvo učestvuje sa 50-60% u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Goveda su najveći proizvodači namirnica čiji proteini su visoke biološke vrednosti, mleka i mesa, kako za potrebe ishrane stanovništva, tako i sirovina za potrebe prehrambene industrije. Pored ovih glavnih proizvoda, u raznim industrijskim postrojenjima koriste se nusproizvodi govedartsva, kao što su koža, creva, papci, rogovi i sl, koji učestvuju u stvaranju novih materijala.

Bitno je, takođe i obezbeđivanje stajnjaka, koji u sebi sadrži azot, fosfor i kalijum, kao i neke druge elemente. Iz ovoga se može zaključiti da je gajenje goveda vrlo značajno, jer se ratarstvo dopunjuje stočarstvom. Tako se vrši prirodno kruženje organskih materija i biljne hrane, čime se povećava proizvodnja ratarskih kultura.

Sa porastom broja stanovnika sve više se zaoštrava konkurencija u pogledu korišćenja izvora hrane. Naime, sve je veća nestašica animalnih proteinskih hraniva, što znači da se više pažnje mora posvetiti kabastim hranivima, koja predstavljaju glavni izvor hrane za preživare. Postojeći izvori kabaste hrane daju izvesnu prednost gajenju goveda u odnosu na druge vrste stoke.

Zahvaljujući svojim anatomskim i fiziološkim osobinama i velikim moćima aklimatizacije i prilagođavanja svim klimatskim i ekološkim uslovima, goveda se gaje na svim kontinentima i na svim nadmorskim visinama gde postoji ventilacija.

Na veliku rasprostranjenost goveda u svetu uticalo je i to što za goveđe meso i mleko nema verskih i drugih zabrana i ograda, te ga u ishrani koriste svi ljudi na svetu. Mleko je nezamenljiva hrana za decu i bolesne.

Razvojem prehrambene industrije i industrije za preradu sporednih proizvoda primarne govedarske proizvodnje, goveda se počinju gajiti i u onim delovima sveta gde ih nije bilo. Sve to je doprinelo stalnom povećanju broja goveda u svetu.

Home Aktuelno Veliki značaj govedarstva u svetu

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!