A tenyészkocasüldők szakszerű, színvonalas tartása

A süldőnevelést úgy kell irányítanunk, hogy az első termékenyítésre (a tenyésztésbe vételre) 7-8 hónapos korukban, 110-120 kg-os testtömeg elérésekor kerüljön sor. Az sem jó, ha a kocasüldő erre az időre elhízik, de az sem, ha a növésben visszamarad.

A tenyésztésre szánt állatokat már 25-30 kg-os testtömeg elérésekor különítsük el a hízósertésektől.

A kocasüldők nevelését két szakaszra oszthatjuk fel. Az első szakasz 25-60 kg-os, míg a második 60-110 kg-os testtömeg elérése között van.

Az első szakaszban a kocasüldők nagy növekedési erélyeit csak kismértékben korlátozzuk, vagyis étvágy szerint etethetjük a jó minőségű tápot.

A második szakaszban viszont a túlzott elzsírosodás elkerülése érdekében nagyobb mértékű fogyasztáskorlátozást kell alkalmazzunk.

Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy kisebb energiatartalmú takarmányt etetünk, és amennyibe lehetséges, nagyobb mozgásteret biztosítunk a kocasüldőnek.

Ha egy ólban csak egy kocasüldőt tartunk, akkor egyszerűen megoldható a takarmány korlátozása. Viszont ha több koca van egy ólban, akkor vigyázni kell, mert a takarmánykorlátozás az állomány "szétnövéséhez" vezethet.

Ha nagy kifutóval rendelkezünk és az állatok mozgási lehetősége nagy, akkor ritkább az ilyen jellegű probléma.

A kocasüldőkre, ha megoldható, nagyon jó hatással van a legeltetés is. A 25-30 kg-os kocasüldők napi abrakadagja kizárólagos abraketetés esetén - mintegy 1,3-1,5 kg, amit a 60 kg-os testtömeg eléréséig 2 kg/nap adagra kell emelni. A 110-120 kg-os kocasüldőknek naponta mintegy 2,6-2,8  kg abrakot célszerű elfogyasztaniuk. Ezt a mennyiséget a termékenyítés előtt 10-14 nappal 3,4-3,5 kg-ra kell emelni.

(Forrás: Kárpátinfó)

Kiváló premixek a kocasüldők számára (is), csakúgy mint a legkorszerűbb sertésfelszerelés az ISV kínálatában található (lásd a www.isv.rs honlapon levő Sertések takarmányozása c. rovatot).  

Home HÍREK ARCHÍVUMA Időszerű-aktuelno A tenyészkocasüldők szakszerű, színvonalas tartása

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!