Természetes probiotikumok az állatok tenyésztésében

Sohasem késő újra megfigyelni és megtanulni, hogyan követik ösztönösen az állatok a természet törvényeit. Szervezetük felépítésében, erejük megtartásában egyes ásványi elemeknek alapvető fontosságuk van.

A népi gyógyászat, - és ma már egyre több állatorvos is - azért ajánlja az almaecet fogyasztását, mert az káliumot, foszfort, klórt, nátriumot, magnéziumot, meszet, ként, vasat, fluort, sziliciumot, cinket és számos nyomelemet is tartalmaz. A B-vitaminok és a szervezet felépítéséhez nélkülözhetetlen aminosavak is megtalálhatóak benne.

Az alma tulajdonságai az erjesztési folyamat alatt változatlanul "mennek át" ecetbe. Az almaecet kedvező élettani hatását ma már tudományos körökben is tanulmányozzák. Ami biztosra vehető: az almaecet fogyasztása - alkotóelemei révén - segíti a betegségek megelőzését. Kivaló természetes probiotikumnak számít. 

Az almaecet használatának tapasztalt előnyei sertésállományokban:

Antioxidáns hatása van, ami korrigálja az esetleges takarmányozási hibákat. Az almaecet-kiegészítés jelentősen javítja a súlygyarapodást és a takarmány hasznosulását, különösen az átlagos vagy annál rosszabb körülmények között tartott állatoknál.

Savas hatást alakít ki a bélflórában, gátolja a baktériumok szaporodását. Optimalizálja az emésztőfolyamatokat.

Tartalmazza az esszenciális aminosavakat, így tökéletesíti a fehérje beépülést. A kalcium felszívódása elsősorban a vékonybélben uralkodó pH függvénye. Ezért az almaecet itatásakor a pH savi irányba eltolódása kedvezően hat a kalcium felszívódására, ily módon az almaecettel történő savanyítás sóforgalmi szempontból is javasolható.

Az almaecet megfelelő aciditást biztosít a kocatej tartalmának alvasztására, ami az emésztés egyik alapvető feltétele. Javasolt 8-10 napos korban a malacok ivóvízébe 1%-os oldatba bekeverni, mert a négy hetesnél fiatalabb malacokban a gyomorsósav termelése fogyatékos.

Adagolás: 100 liter vízbe egy liter almaecet.

Az almaecet használatának tapasztalt előnyei a kérődző állományokban:

Jobb az állat étvágya, nő a napi súlygyarapodás. Tartalmazza az esszenciális aminosavakat, így tökéletesíti a fehérje beépülést.

A legelőn tartott állatok nyári itatásakor használatával megelőzhető az ivóvízben a káros mikroorganizmusok elszaporodása.

Részt vesz az állatok energiaháztartásában, mert egy része emésztéskor elbomlik a bendőben, másik része felszívódik, és energiaforrásul szolgál.

Tőgyegészségügyi szempontból igen előnyös a használata, mert csökkenti a szomatikus sejtszámot.

Adagolás: 100 liter vízbe egy liter almaecet.

(Forrás: www.buszesz.hu)

A fenti módszer alkalmazása kapcsán mindenképpen ajánlatos kikérni az ISV szakembereinek véleményét a www.isv.rs honlapon található elérhetőségeken keresztül. 

Home HÍREK ARCHÍVUMA Időszerű-aktuelno Természetes probiotikumok az állatok tenyésztésében

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!